Лични финанси

Една добра идея как да спестиш 1 700 лева?

Публикувано на 27 март 2017 от Кристиана Банкова

Една добра идея как да спестиш 1 700 лева?

Много хора си казват „Трябва да започна да спестявам, но ми е трудно да отделям средства.” Ето защо ти предлагаме лесна система, с която накрая на годината ще имаш заделени над 1 700 лева.

Как да започнеш?

Началото е много лесно. Трябва ти голям буркан, монета от един лев и дисциплина. Вземи буркана, пусни вътре левчето, затвори капака и забрави буркана за 1 седмица. Така е дадено началото на годишния спестовен план, а цената е намаление на седмичния бюджет с един лев.

В началото на втората седмица вземи буркана, и този път сложи вътре 2 лева. През третата седмица пусни 3 лева, през четвъртата – 4 и така докато годината свърши. Най-добре е тази спестовна програма да започне през първата седмица на годината и да завърши през последната. Ако всяка седмица в буркана е пускана сумата от предходната плюс един лев, накрая на годината вътре ще има 1 729 лева, което е доста добро спестяване.

Защо тази система е лесна за изпълнение?

В основата на подхода лежи намаляването на седмичния бюджет с един лев в продължение на една година. Ако човек може да се лиши от 4-5 лева, е много вероятно да има възможност да отдели и 10-15. Всичко е въпрос на дисциплина и умело оптимизиране на разходите. Това е и причината парите да се пускат в началото на седмицата и бурканът да не се пипа до следващия понеделник.

Може ли да се импровизира?

Разбира се. Може да започнеш с 50 стотинки, които да станат левче, после 1,5 лева. Така събраната сума ще е два пъти по-малка, но пък когато  видиш резултатите от спестяването, това ще е стимул за следващата година. По отношение на сумата, всеки може сам да прецени с каква да започне. Важно е да не се пропуска седмица и да се следва стъпката на увеличаване на спестяванията.

Има и алтернативен подход – вместо сумите да се увеличават – да намаляват. Така в първата седмица можеш да пуснеш в буркана 52 лева, през втората – 51 и така нататък. Резултатът като спестени пари ще е същият, но пък бюджетът ще се увеличава с един лев всяка седмица.

Защо да го направиш?

Най-очевидния отговор е, за да спестиш пари. Но има още едно голямо предимство – така ще придобиеш навици за по-умело управление на личния си бюджет. А колкото по-рано ги усвоиш, толкова по-добре. За това, ето защо е добре да си припомниш и нашите пет съвета за парите, когато си на 20 години.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации