Лични финанси

Как да се придвижваме екологично и да пестим пари?

Публикувано на 7 октомври 2022 от Методи Пейков

Как да се придвижваме екологично и да пестим пари?

Един от символите на съвременното общество са безкрайните задръствания от автомобили и облаците изгорели газове около тях. Заради тази гледка все повече хора се замислят за възможностите да променят начина си на придвижване и да допринесат за по-чист въздух в градовете и за опазването на природата като цяло. Ако и вие сте от тях, значи нашите практични съвети за устойчива мобилност за точно за вас.

Какво е „устойчива мобилност“?

Това е промяната на транспортния сектор в посока намаляване на количествата СО2 и на парниковите газове, отделяни в атмосферата. В основата на „устойчивата мобилност“ е отказът от използване на изкопаеми горива, основно на петролни продукти, и замяната на транспортните средства с по-ефективни и по-слабо замърсяващи. Тази промяна на начина ни на придвижване ще помогне за постигането на целта за въглеродна неутралност на Европейския съюз до 2050 година.

Това звучи като процес, в който участват правителства, международни организации и производителите на автомобили. Да, те са важни двигатели на „зелената“ промяна, но не по-малко значими са малките стъпки, които всеки от нас може да направи за намаляване на въглеродния отпечатък. Например, не е трудно да използваме колата си по-рядко и да се качваме по-често на градски транспорт или да споделяме пътуването. Можем да караме повече колело и да заменим колата си с по-малко замърсяваща.

Оставете колата, когато е възможно

Има дни, в които нямате срещи извън офиса, не трябва да карате детето на училище и след това на спорт. Тогава оставете колата и разнообразете ежедневното си придвижване. Можете да хванете градски транспорт за няколко спирки и после да се разходите до офиса или пък да се придвижите изцяло пеша. Така не само пестите пари, но и ще се тонизирате. А ако се изморите или трябва да стигнете по-бързо, можете да използвате електрически автомобил или тротинетка под наем, каквито вече има в повечето големи градове.

Споделяйте пътуването за по-малко разходи и вредни емисии

Случва се колата да е единствената възможност за транспорт – живеете далече от офиса, трябва да сменяте 2-3 превозни средства, за да стигнете и така да загубите много време. Дори и в тази ситуация има вариант за устойчиво придвижване. Организирайте се със съседи и приятели, които работят в същата посока и пътувайте заедно с една кола. Можете да споделяте разходите за гориво и така пътуването ще бъде по-евтино. А когато четири човека споделят един автомобил вместо всеки да е в отделен, количеството вредни емисии в атмосферата е много по-малко.

Колело вместо ДВГ

Алтернатива на придвижването с автомобил е велосипедът, особено през топлите месеци. Това има три основни ползи. Първата е, че транспортът ви е напълно безплатен. Втората е, че не висите в задръствания, а третата – поддържате добра физическа форма. И сега много хора биха попитали „Как се справяме с възвишенията – все пак България не е равната Нидерландия?“. Отговорът е „електрически велосипед“. Това са колелета, снабдени с батерия, която се включва при изкачвания и така помага на колоездача. При въртене на педалите, тя отново се зарежда. При появата си, цените на тези велосипеди бяха доста високи, но вече могат да се намерят е-колелета на цената на модерен сгъваем смартфон.

Придвижването с по-малко замърсяваща кола е по-евтино

Не е задължително по-малко замърсяващата кола да е по-скъпа. Промяната става най-лесно, ако на бензиновото МПС сложите газова уредба. Да, това е инвестиция от 1 500-2 000 лева, но тя се изплаща във времето, особено ако планирате да използвате колата най-малко още 7-10 години. Съвременните газови системи са с напълно сравним разход с бензиновите двигатели, но в същото време газът е двойно по-евтино гориво. Ползата за природата е, че при изгарянето си, той отделя много по-малко парникови газове.

Поставянето на газова уредба е най-евтиният вариант да намалите транспортния си въглероден отпечатък. По-скъпо излиза да си купите чисто нов автомобил или такъв на възраст до 5 години. Техните двигатели са по-икономични и по-ефективно изгарят горивото и имат ефективни филтри, които задържат вредни частици. Всичко това води до по-малко замърсяване на атмосферата.

И така стигаме до най-екологичните коли - хибридите и изцяло електрическите коли. За съжаление те са и най-скъпи. Например, 15 годишен хибрид от популярна японска марка струва около 10 000 лева, но на тази възраст почти сигурно батерията е за смяна а това е допълнителен разход от няколко хиляди евро. Същото се отнася и за електромобилите – смяната на батерията на над 10-годишна кола може да струва колкото самия автомобил. Затова, ако искате хибрид или електрическа кола, е добре да търсите до 5 годишни, което обаче означава и по-голяма сума за покупката.

Устойчивата мобилност е бъдещето

В много страни преходът към устойчива мобилност вече започна и процесът изглежда необратим. Според много анализи това е важна стъпка за опазване на околната среда и за справяне с екологичните предизвикателства.

В България тази тенденция също си пробива път и всеки може да даде своя принос за по-малко парникови газове в атмосферата като използва колата си по-рядко, кара колело или премине към по-малко замърсяващ автомобил.

А ако решите да си купите електрическо колело, модерна газова уредба или дори хибрид, можете да разчитате на специализираните автокредити на БНП Париба Лични Финанси. Те са с фиксирани условия за целия период, с дълъг срок на погасяване и улеснена процедура за отпускане, която ви пести време. Нещо повече – банката работи с големите дилъри както на нови, така и на употребявани автомобили което е допълнително удобство.

Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации