Лични финанси

Как да се погрижим за себе си по време на изолация

Публикувано на 14 май 2020 от Валентина Райнова

Как да се погрижим за себе си по време на изолация

Бъди отговорен към себе си и здравето си.

Кризите идват неочаквано и никога не сме истински подготвени за тях. Стресът, който предизвика пандемията и времето, прекарано вкъщи, изисква повече внимание към собственото ни физическо здраве. Когато се грижим за себе си, създаваме ползи както за физическото, така и за психическото си здраве и продуктивност според  медийния експерт Ариана Хъфингтън. Ето няколко идеи как да съхраниш себе си, ежедневния си ритъм, дейността си, отношения си с близките и комфорта си.

Раздвижвай се

Няма как да бъдеш продуктивен през целия ден, затворен вкъщи, без да почиваш.  Ако работиш на компютър у дома, раздвижвай се на всеки 1 час. Почивката позволява поддържане на ефективността, производителността и креативността. Времето за релакс е задължителна по време на работния процес вкъщи.

Излизай на въздух

Всеки има нужда да се отпусне. Може да избереш да редуваш различни възможности като една от тях е да излезеш поне на балкона или се възползва, ако имаш градина. Стоенето само вътре, отслабва имунната система.

Медитирай

Отдай се на медитация. Модерният начин на живот е повлиян от негативни емоции като гняв, омраза, страх и други. По времето на изолация тези емоции имат могат да се удвоят. Отрицателните емоции създават несигурност. Медитацията може да ти помогне да преодолееш стреса.

Спортувай вкъщи и се движи

Вкъщи е лесно да се заседиш – използвай времето си за упражнения. Сега има много безплатни онлайн програми с най-различни физически активности. Не забравяй че движението е важно. Има много разнообразни начини да се движиш – гимнастика, йога, упражнения с тежести.

Редовните упражнения у дома ще те заредят с жизненост и положително настроение и ще регулират нивата на физиологичен стрес.
Избери време на деня, създай си график и направи спорта важна част от деня си. Включи и близките.

Не забравяй да общуваш

Срещай се с приятелите си онлайн. Приятелите са безценни и ни правят щастливи, подкрепят ни. Времето вкъщи не бива да ни изолира от общуването с тях. Обаждай се или се свързвай чрез някоя онлайн видео платформа поне с един приятел всеки ден по телефона. Приятелският разговор е незаменим източник на споделяне, радост, забава и щастие.

Време за хоби

Оставяй време за хобито си – то ще те направи свободен. Често не ни остава време за хоби, но точно креативните занимания ни карат да се чувстваме добре. Време е да върнеш или изградиш навици за креативна дейност. Спомни си нещата, които те правят щастлив.

Ако не се грижиш за себе си ще загубиш своята устойчивост и креативност. Променяй се и се адаптирай. Почувствай се добре в кожата си и у дома с близките си.
#БъдиОтговорен

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации