Лични финанси

Как да разбереш дали с колата на старо сте един за друг?

Публикувано на 29 ноември 2019 от Валентина Райнова

Как да разбереш дали с колата на старо сте един за друг?

Искаш да си купиш кола?

Покупката на автомобил на старо е разумно решение, защото цената на новата кола пада с 25% още щом излезеш от магазина. Вярно е, че колата „втора ръка“ крие рискове, но с нашите 5 съвета по-лесно ще можеш да направиш разумна покупка и да откриеш колата за теб.

Съвет 1: Цената е важна

Когато купуваш кола, независимо дали е нова или на стара, бюджетът е от особена важност. Затова преди да пристъпиш към покупката, си определи бюджет. Не забравяй, освен цената на колата, да сметнеш и допълнителни разходи за регистрация, застраховка, нови гуми и първоначално обслужване.

Провери и какви ще са разходите за данъци и поддръжка. Това лесно може да стане в интернет. За данъците и застраховките има калкулатори, а за ремонтите – прегледай форумите на автоманиаците.

Друг важен момент при покупката на возило на старо е дали вече има регистрация в България. Ако има направена такава, значи е платена екотаксата - това ще ти спести няколкостотин лева.

Съвет 2: Задай си практични въпроси

За какво ще използваш автомобила? Този въпрос е много важен и непременно трябва да си го изясниш. Ако ще возиш семейството си, ще ти трябва по-голяма кола, но ако новото возило е основно за града, потърси по-малък автомобил.

Къде ще караш? За града е добре да имаш маневрена и възможно най-икономична кола. Добре е да е с висок въртящ момент, за да ти осигури динамика по кръстовищата. В случай, че ще караш основно извън града, заложи на комфорта, големия багажник и, разбира се, ниския разход. Тук повече мощност също не е излишна, за да можеш да изпреварваш по магистралите.

Бензин, дизел или газ? Това е друг важен практичен въпрос! Видът гориво на автомобила е от значение за разходите ти след покупката. Ако искаш да ти е евтино в града, си вземи малък бензинов двигател и му сложи газ. При автомобил за дълги пътувания, заложи на дизел – икономичен и има достатъчно мощ.

Съвет 3: Сравнявай модели от един клас

Както в магазина сравняваш домати с домати, а не с краставици, така и при колите сравнявай модели от един клас. Харесай си 2-3 марки и започни да сравняваш сходни модели от едни и същи години на производство. Например, VW Golf, Skoda Fabia и Citroen C3. Така ще добиеш представа как вървят цените на автомобилите, които отговарят на твоето търсене и кой модел се вписва в бюджета ти.

Съвет 4: Тествай, преди да купиш

Когато си купуваш дрехи в мола, ги пробваш дали ще ти стоят добре, нали? Защо тогава да не направиш същото и с колата? Покупката на автомобил е важно решение и без да тестваш, можеш да се окажеш разочарован след това. Затова те съветваме да направиш тест драйв на МПС-то, което си харесал – направи няколко кръгчета из квартала и ако първоначалното ти впечатление е добро, го закарай в доверен сервиз за проверка. Така ще си сигурен, че ти и колата сте един за друг! Ако автокъщата обаче ти откаже да тестваш в сервиз по твое желание, те съветваме да смениш търговеца.

Съвет 5: Пазари се!

При покупката на кола на старо има едно много хубаво предимство – можеш да намалиш цената в разговор с продавача. Съветваме те да не говориш много при огледа, дори и да си харесал колата от пръв поглед. Остави разговора за парите за след огледа в сервиза. Така ще накараш продавачът да се колебае и при следваща среща ще имаш възможност за преговори на цената.

Какъвто и автомобил да искаш да си купиш, винаги можеш да разчиташ на БНП Париба Лични Финанси. С нашия Автокредит 3+ можеш да финансираш покупка на автомобил над 3 години от датата на първа регистрация, на стойност от 1 500 до 80 000 лева. Можеш да финансираш и допълнителни разходи като данъци, такси по регистрация, ремонтни дейности.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации