Лични финанси

Как да плащаш онлайн с кредитна карта

Публикувано на 6 юни 2018 от Валентина Райнова

Как да плащаш онлайн с кредитна карта

Светът е голям и добрите оферти дебнат отвсякъде. Най-лесният начин да не изпускаш сезонните намаления или промоциите на любимите си марки, е да пазаруваш онлайн с кредитната си карта.

Как можеш да се разплащаш в интернет по лесен и безопасен начин? Кредитните карти са удобен, сигурен и изключително популярен инструмент, чрез който можеш да пазаруваш онлайн и офлайн. Но за да направиш процеса в интернет пространството още по-сигурен, е добре да следваш няколко съвета.

Увери се, че сайтът е сигурен

Когато разглеждаш онлайн магазини и промоции, трябва да имаш предвид сигурността на сайта. Ако офертата е прекалено добра - може би има уловка. Провери дали сайтът, от който пазаруваш, е безопасен.

Избери покупките си

Пълненето на виртуална кошница е по-лесно дори и от пазаруването в магазина. Трябва само да избереш желания продукт в необходимата бройка и цвят, както и размер. Имаш възможност да избираш продуктите си, без да бързаш.

Сметката, моля

Ако си приключил с пазаруването, отиди във виртуалната си количка. Обикновено тя се намира в най-горния десен ъгъл на страницата. Провери покупките си. Понякога се случва да си добавил продукт повече от веднъж или да предпочетеш да промениш цвета или размера, както и някой от избраните продукти да бъде разпродаден, докато пазаруваш. Ако всичко е наред, премини към плащането.

Личните ти данни

Моментът на подаване на цялата информация, която е нужна за завършване на трансакцията. Ще трябва да оставиш адрес за доставка, както и номер за връзка. Понякога сайтът, от който пазаруваш, изисква регистрация, а в друг случай, можеш да поръчаш, без да се регистрираш - като "гост". Във всеки вариант е необходим и имейл адрес. Ако пазаруваш често, по-добре си създадей профил - по този начин ще спестиш досадното попълване на едни и същи данни всеки път. Информацията от кредитната карта се помни само с твое разрешение.

Избери опцията "кредитна карта" за начин на плащане. Други варианти са дебитна карта, PayPal (тук имаш нужда от профил и регистрирана дебитна/кредитна карта или пари в сметката) или разплащане по банков път. Най-лесният, сигурен и удобен начин е плащането с кредитна карта. Разбери нашите 4 причини защо да  имаш  кредитна карта.
Въведи информацията от кредитната си карта: номер, име, срок на валидност, както и трицифрен код за сигурност.

Потвърждаване на плащането

Остава само да се съгласиш с подадената информация и да направиш поръчката. Натисни бутона веднъж и изчакай, дори и да ти се струва, че сайтът се бави. Финансовата трансакция може да отнеме малко време.

Допълнителна защита

Някои кредитни карти предлагат и допълнителна защита като 3D secure code- твой персонален код, с който да потвърдиш, че ти използваш кредитната си карта. Кредитната карта от БНП Париба Лични Финанси предлага и тази защита. Повече за нея ще ти разкаже Мартин във видеото Твоята кредитна карта: 3D Secure Code.

Пази бележката

Запази електронната касова бележка от плащането, в каквото и форма да я получиш. Ще ти бъде необходима за семейния бюджет и за доказателство за трансакцията.

Добре е да знаеш, че когато пазаруваш с кредитна карта от БНП Париба Лични Финанси имаш гратисен период до 58 дни.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации