Лични финанси

Как да планираш абитуриентски бал с малък бюджет?

Публикувано на 9 април 2015 от Катя Делипавлова

Как да планираш абитуриентски бал с малък бюджет?

Всеки абитуриент иска да изглежда перфектно, а изпращането му да бъде запомнящо се. Планирането на едно такова събитие може да се окаже изпитание за семейните финанси.

Предлагаме ти няколко съвета, с които да превърнеш този ден в идеален празник с ограничен бюджет.

Облеклото

Роклята и костюмът са винаги първото нещо, което се планира за абитуриентския бал и често това е най-голeмият разход в бюджета.  
Затова е важно да отделиш достатъчно време за проучване на различни магазини. Не забравяй да разгледаш и онлайн предложенията – нерядко сред тях могат да се намерят уникални дрехи на изключително изгодни цени. Ако си решил да купиш тоалета онлайн, трябва да го направиш по-отрано, за да имаш време за реакция в случай, че е нужна замяна.
В интернет можеш да намериш и вариант за наемане на костюм или рокля. Както и да си избереш модел и да го поръчаш на шивач – в този случай отново трябва да започнеш по-рано организацията.
Не забравяй, че дрехата, с която ще си в абитуриентската нощ, трябва да е не само ефектна, но и удобна.

Аксесоарите

Относно аксесоарите е добре да се обмисли какво точно е нужно да се купи и въобще има ли нужда от харчене на средства за тях. Често повлияни от еуфорията на предстоящия празник, абитуриентите и техните родители купуват бижута, ръкавели, чанти и обувки, които в крайна сметка остават неизползвани след това. Ето защо, когато избираш, помисли от какво можеш да спестиш – например разгледай наличните си аксесоари и помисли как можеш да ги комбинираш с новия си тоалет.

Прическата

В бюджета за подготовката на момчето-абитуриент това перо или е много малко, или въобще липсва, но при момичетата често може да достигне сума почти колкото тази на роклята. Какво да направиш, за да намалиш този разход?
Можеш да инвестираш тези пари за нещо, което ще служи повече от една вечер.Избери си комплект маши или преси за стилизиране на косата. След като имаш подходящите инструменти, можеш да помолиш някоя приятелка да помогне с прическата, така ще спестиш от разхода за фризьор. Същото важи и за грима. Инвестирай в качествена козметика, която ще ползваш още дълго време.

Фотографът

За да увековечиш празника, избери приятел, който да направи снимките. Има и фотографи, които биха се съгласили да снимат безплатно, за да попълнят портфолиото си, особено в началото на своята кариера. Потърси контактите им в интернет или сред приятелите си.

Превозът

Отново може да разчиташ на някой роднина или приятел да услужи с автомобила си.
Ако пък си решил да наемеш лимузина, най-добре би било, от финансова гледна точка, да се комбинираш с още няколко човека. Така ще си разделите разходите и ще си създадете общо преживяване, за което да си спомняте.

Абитуриентският бал е много важно събитие и въпреки това продължава само една нощ. Ето защо празникът не трябва да ти струва цяло състояние - особено, когато предстои покриване на нуждите за предстоящите години в университета. Ако си планирал събитието предварително и си го включил в семейния си бюджет, не би трябвало разходът да те затрудни, защото е вече предвиден. Ако обаче изникнат непредвидени харчове или се наложи плащане на така модерните екскурзии в чужбина, можеш да разгледаш възможностите за финансирането на празника с потребителски кредит. Така ще разсрочиш плащането напред във времето и ще можеш да си осигуриш подобаващ празник.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации