Лични финанси

Как да освежиш кухнята си с минимален бюджет?

Публикувано на 31 март 2016 от Катя Делипавлова

Как да освежиш кухнята си с минимален бюджет?

Уют, удобство, вкусен аромат и забавни часове с цялото семейство – това е кухнята, за която всеки мечтае.

А твоята такава ли е? Ако все отлагаш да я ремонтираш, ето как бързо да я освежиш с нисък бюджет:

Старите шкафчета и плотове

Погледни си шкафчетата, рафтчетата и всяка помощна мебел в кухнята. В коя година те връщат? Да, май наистина е време да ги освежиш. Много лесно и бързо можеш да го направиш, като първо си набавиш: нови декоративни дръжки, фолио за облепване в любимия ти цвят и панти (може и да са с амортисьори, за по-лесно затваряне). Ето какво означава това за бюджета ти:

  • Фолиото във всякакви разцветки и дори имитации на естествени материали започва от 2 лева на метър;

  • Много ефектни декоративни дръжки могат да бъдат намерени на цени от 5 лева нагоре;

  • Пантите с амортисьори са на цени от 2 лева за брой.

Освен с фолио, можеш да обновиш вратичките на шкафовете и плота чрез декупаж. За това обаче ще ти трябват специални лепило и хартия, както и известна доза майсторлък, т.е. инвестиция на повече време и средства. Що се отнася до бюджета, средно ще са ти необходими 50 лева.

Електроуредите

Прегледай внимателно колко от тях реално влизат в употреба и помисли дали да не оптимизираш пространството, като прибереш сокоизтисквачката, която все се каниш да използваш. А защо не и да я продадеш в сайтовете за обяви? Така освен, че ще разчистиш вкъщи, ще получиш и допълнителен доход.

Добро решение би било да замениш старите готварска печка и пералня, с нови енергоспестяващи. Това не само ще направи кухнята ти по-модерна, но и ще спестиш от сметките си за ток. Разбира се тук говорим за по-голяма инвестиция, която, за да не се отрази на текущите ти разходи, лесно може да бъде разсрочена с потребителски кредит.

Маса, столове и диванче

Не всеки има място в кухнята си за трапезна маса или пък диванче. Но пък, ако имаш налични такива, можеш много ефектно да ги разкрасиш – масата с нова покривка, столовете или диванчето с възглавнички, а подът с подходящо килимче.

Хубава покривка можеш да си купиш средно за 10 лева, а за възглавничките си приготви по минимум 9 лева за всяка. Килимчетата в големите магазини за строителни материали и аксесоари, могат да бъдат намерени на стартова цена 20 лева.

Аксесоарите

Обърни внимание и на детайлите, които ще допринесат за финалния щрих и ще направят дома ти дори по-уютен от очакваното.

Ако имаш място на стените, можеш да закачиш рамки със забавни снимки или подходяща картина. Всяка кухня има нужда от часовник, затова много добър вариант е сет от рамки с часовник, който в магазините за мебели и декорация, може да бъде купен за около 30 лева.

Тук е мястото да помислиш и за пердета или щори. Техните цени варират според материята и размера, затова те съветваме да направиш бърза справка в интеренет според изискванията ти.

В магазините за домашни потреби можеш да намериш още много дори неподозирани аксесоари, които ще придадат уникaлност на дома ти.

Преди да се захванеш с каквато и да било промяна в дома ти, добре e да имаш план за бюджетен ремонт, за да не се изкушиш от импулсивни покупки и разходи. Първо си състави бюджет и след това спрямо него прецени колко от идеите ще можеш да реализираш.

В случай че искаш да направиш по-мащабни промени в кухнята си, ще ти е полезно да се запознаеш с ръковоството ни за реконструкция на дома.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации