Лични финанси

Как да освежиш кухнята си с минимален бюджет?

Публикувано на 31 март 2016 от Катя Делипавлова

Как да освежиш кухнята си с минимален бюджет?

Уют, удобство, вкусен аромат и забавни часове с цялото семейство – това е кухнята, за която всеки мечтае.

А твоята такава ли е? Ако все отлагаш да я ремонтираш, ето как бързо да я освежиш с нисък бюджет:

Старите шкафчета и плотове

Погледни си шкафчетата, рафтчетата и всяка помощна мебел в кухнята. В коя година те връщат? Да, май наистина е време да ги освежиш. Много лесно и бързо можеш да го направиш, като първо си набавиш: нови декоративни дръжки, фолио за облепване в любимия ти цвят и панти (може и да са с амортисьори, за по-лесно затваряне). Ето какво означава това за бюджета ти:

  • Фолиото във всякакви разцветки и дори имитации на естествени материали започва от 2 лева на метър;

  • Много ефектни декоративни дръжки могат да бъдат намерени на цени от 5 лева нагоре;

  • Пантите с амортисьори са на цени от 2 лева за брой.

Освен с фолио, можеш да обновиш вратичките на шкафовете и плота чрез декупаж. За това обаче ще ти трябват специални лепило и хартия, както и известна доза майсторлък, т.е. инвестиция на повече време и средства. Що се отнася до бюджета, средно ще са ти необходими 50 лева.

Електроуредите

Прегледай внимателно колко от тях реално влизат в употреба и помисли дали да не оптимизираш пространството, като прибереш сокоизтисквачката, която все се каниш да използваш. А защо не и да я продадеш в сайтовете за обяви? Така освен, че ще разчистиш вкъщи, ще получиш и допълнителен доход.

Добро решение би било да замениш старите готварска печка и пералня, с нови енергоспестяващи. Това не само ще направи кухнята ти по-модерна, но и ще спестиш от сметките си за ток. Разбира се тук говорим за по-голяма инвестиция, която, за да не се отрази на текущите ти разходи, лесно може да бъде разсрочена с потребителски кредит.

Маса, столове и диванче

Не всеки има място в кухнята си за трапезна маса или пък диванче. Но пък, ако имаш налични такива, можеш много ефектно да ги разкрасиш – масата с нова покривка, столовете или диванчето с възглавнички, а подът с подходящо килимче.

Хубава покривка можеш да си купиш средно за 10 лева, а за възглавничките си приготви по минимум 9 лева за всяка. Килимчетата в големите магазини за строителни материали и аксесоари, могат да бъдат намерени на стартова цена 20 лева.

Аксесоарите

Обърни внимание и на детайлите, които ще допринесат за финалния щрих и ще направят дома ти дори по-уютен от очакваното.

Ако имаш място на стените, можеш да закачиш рамки със забавни снимки или подходяща картина. Всяка кухня има нужда от часовник, затова много добър вариант е сет от рамки с часовник, който в магазините за мебели и декорация, може да бъде купен за около 30 лева.

Тук е мястото да помислиш и за пердета или щори. Техните цени варират според материята и размера, затова те съветваме да направиш бърза справка в интеренет според изискванията ти.

В магазините за домашни потреби можеш да намериш още много дори неподозирани аксесоари, които ще придадат уникaлност на дома ти.

Преди да се захванеш с каквато и да било промяна в дома ти, добре e да имаш план за бюджетен ремонт, за да не се изкушиш от импулсивни покупки и разходи. Първо си състави бюджет и след това спрямо него прецени колко от идеите ще можеш да реализираш.

В случай че искаш да направиш по-мащабни промени в кухнята си, ще ти е полезно да се запознаеш с ръковоството ни за реконструкция на дома.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации