Лични финанси

Как да осигурим пари за големите си проекти?

Публикувано на 13 юли 2022 от Методи Пейков

Как да осигурим пари за големите си проекти?

Поне веднъж в живота си всеки се сблъсква с проект, който изисква плащане на много пари. Това може да е покупка на жилище, на нова кола, подмяна на мебелите и техниката или тотален ремонт на дома. Обикновено това не минава без пари от банка или специализирана финансова институция.
В повечето случаи тези заеми са дългосрочни. Затова много добре преценете възможностите си преди да поемете финансови ангажименти за години напред.

И така, какво трябва да направим, за да осигурим пари за големите си проекти?
Най-добрата основа за успешен проект е добрият бюджет, затова бъдете изключително прецизни при планирането на разходите и дейностите. Изяснете какво точно искате да постигнете и се опитайте да разберете какви допълнителни дейности могат да излязат. Например, първоначалният ремонт на новата кола и таксите за регистрацията; допълнително шпакловане и боядисване при смяна на дограма и въобще всичко, за което се сетите.

Разпитайте приятели, познати майстори и техници, ровете в сайтовете за ремонт и интернет форумите и т.н. След това разбийте отделните дейности и съберете оферти за всяка от тях. Искайте цени по пера – работа и материали. Старайте се офертата да е възможно най-подробна. Така ще имате възможно най-точен бюджет.

Как се прави проектобюджет?
За да направите добър бюджет, съберете поне 3 оферти от различни доставчици. Това ще ви коства минимално усилие, не струва пари, но пък ще ви ориентира в пазара. Не гледайте само цената, а и времето за изпълнение и какви гаранции ви предлагат.

Следващата стъпка е да разберете дали не можете да получите по-ниска цена. Отново разпитайте познати и ако ви кажат, че офертите са надути, започнете преговори. Целта е да получите най-доброто съотношение качество-цена.
При правенето на бюджета, винаги залагайте резерв от време и пари. Изпълнителният директор на голяма международна компания казваше: „Изпълнението на един проект обикновено отнема два пъти повече време и пари от предвиденото.” Не е нужно да залагате резерви от 100%, но планирайте поне 1/3 отгоре, за да сте спокойни. Ако ви останат пари, ще можете да почерпите след като работата е свършена.

А сега пристъпете и към осигуряване на парите за проекта. Тук има различни варианти.
Първият е да извадите спестени пари. Това е примамливо, но крие рискове. Най-големият е, че ще останете без заделени средства за непредвидени разходи. Например, по време на ремонта, може да се повреди телевизорът. Тогава ще трябва или да купите нов, или да ремонтирате стария. И ако нямате спестявания, ще трябва да вземете заем.

Втората опция е да вземете кредит от банка. Това е един от най-популярните варианти. Недостатъците му са бюрокрацията на банките и рискът, че лихвата ви може да бъде променена, освен ако не е фиксирана.

Третият вариант е заем от финансова институция, специализрана в потребителско кредитиране. Някои от тях предлагат кредити, които са точно за големи проекти, при това с изгодни лихви. Друго предимство е бързината на одобрение и отпускане на парите. Някои от тези институции изработват и индивидуален профил, така че ако сте с добра кредитна история и/или сте лоялен клиент, можете да получите много добри.

Ако планирате покупка на кола, разгледайте и предложенията на лизинговите компании. Проучете и специализираните потребителски кредити за купуване на автомобил. Такива вече се предлагат и в България и с тях може да осигурите пари, както за нова, така и за кола втора употреба.

Последният вариант е да вземете пари от приятели или роднини. Някои го предпочитат, но и той има недостатъци. От една страна, народът е казал „Чисти сметки, добри приятели”. От друга, във всеки момент кредиторът ви може да има нужда от парите и ще се чудите как да му ги върнете. Тогава отново ще опрете до кредит.

На който и от вариантите да се спрете, подхождайте отговорно и планирайте внимателно своите проекти, приходи и разходи. Така ще си спестите бъдещи главоболия и ще бъдете удовлетворени от работата. Как да се справите успешо с някои големи проекти ще ви разкажем в следващите глави на наръчника „Как да харчим умело?”.

След като подготвите бюджета и осигурите парите, започнете работата по проекта. Съветваме ви стриктно да следвате първоначалния си план. Това означава ако искате да смените дограмата и да санирате дома си, да не изциклите паркета, например. Не само, че ще се чудите от къде да вземете допълнителни пари, но и ще влезете в спиралата на непрекъснатия ремонт.

Съвети за осигуряване на пари за големи проекти 

  • Винаги четете дребния шрифт. Казват, че”Дяволът се крие в детайлите” и това обикновено е точно така.
  • Разберете колко точно ще платите на края на кредита. Това означава още с подписването на договора да знаете лихвата, годишния процент на разходите и размера на вноските си. Затова поискайте погасителен план, с който финансиращата институция да се обвърже.
  • Ако кредитът ви е с променлива лихва, изрично уточнете с банката начини за вашето уведомяване за промени и как те ще се отразят на дължимата сума. Така няма да мислите, че сте изплатили кредита си, а да се окаже, че дължите още една или две вноски.
  • Изрично попитайте за всички такси и комисионни. Понякога в дребния шрифт има скрити подобни неприятни изненади.
  • Информирайте се какви застраховки се предлагат към вашия кредит. Съветваме ви да отделите средства за това, тъй като по този начин си купувате сигурност на добра цена.
  • Проверете дали компанията ви не е партньор с финансираща институция. Така ще можете да получите специални условия по кредита, които обикновено са много изгодни.
  • Проверете какви са възможностите да осигурите пари за проекта си с един единствен кредит. Например ако сте решили да смените мебелите и техниката в дома си имате два варианта: Да купите всяка стока на изплащане поотделно или dа вземете специализиран потребителски кредит за големи проекти и така да получите пари за всичко.

Вторият вариант е много по-удобен, тъй като ще мислите само за един заем, а не за няколко. Освен това, можете да получите и по-добри условия в зависимост от индивидуалния ви профил, сумата и продължителността на кредита.

  • Ако купувате автомобил на лизинг, разберете при какви условия ставате собственик на колата и дали няма да ви се наложи да плащате допълнителни такси за прехвърляне.
  • Винаги използвайте услугите на утвърдена финансова институция, банка или за потребителско кредитиране, и никога не вземайте пари от кварталния лихвар. Във вестниците са разказани твърде много истории на хора, които са го направили и са загубили всичко.
Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации