Лични финанси

Как да организираш лятна ваканция с малък бюджет

Публикувано на 6 юли 2018 от Валентина Райнова

Как да организираш лятна ваканция с малък бюджет

Всички мечтаем за ваканция под лъчите на слънцето на плажа, в прохладните гори на планината или да се изгубим в нов непознат град.

Kак да успеем да си позволим ваканция за цялото семейство, без да разбиваме семейния бюджет? Не е трудно да имаш прекрасна лятна почивка, без да се безпокоиш за финансите си.

Сподели разходите с приятели

Колкото повече, толкова повече! Мечо Пух със сигурност би го казал за приятелите. Можеш да помислиш за някоя прекрасна къща на морето, вила в планината или в близост до минерални извори? Къщата може да бъде по-малък разход от хотел, особено ако поделиш цената с приятели. В нея ще разполагаш с кухня и приготвянето на храната може да се превърне в парти, когато е споделено с приятели. Не пренебрегвай и компанията за децата.

Плати по-рано

Ако си успял да направиш резервациите за лятото предварително, ще успееш да разпределиш разходите си. Избери да платиш с кредитна си карта и я използвай за резервациите на хотел, самолетни билети или екскурзия.

Пазарувай предварително

Когато имаш малки деца, добре е да планираш всеки момент от почивката предварително. За да се подготвиш за предстоящото пътуване, направи списъка на необходимите покупки. Инвестирай в хладилна чанта – удобна е както за пътуването, така и за плажа. Често не обръщаме внимание на дребните разходи, но те неусетно се натрупват.

Алтернативна ваканция

Имаш приятели, които отдавна се каниш да посетиш – сега е моментът да го направиш. А защо не се възползваш от идеята за размяна на къщите за малка почивка. Напоследък този начин на почивка се превърна в много популярен и икономичен вариант за туризъм. Този алтернативен начин за туризъм има прост принцип на споделянето и размяната на домовете – твоите гости почиват в твоя дом, а ти се наслаждаваш на почивката си в уюта на техния. Този различен начин за почивка ти дава и разнообразни предимства: ниска цена, много и лесно достъпни дестинации.

Избери непопулярна дестинация

Докато всички са в Синеморец през август, избери Велинград. Или посети лятна дестинация извън активния сезон – цените за почивка са много по-приятелски и ще можеш активно да релаксираш. Има много алтернативи на летните курорти в България и съседните ни държави – проучи ги и ще се изненадаш от добрите ценови пакети.

Създай ваканционен бюджет

Направи реалистичен план какви разходи ще имаш за почивката. Включи всичко: храна, атракции, хотели, транспорт, джобни.

Летните почивки не са непосилни за бюджета ти. С малко стратегическо мислене и няколко практични стъпки ще можеш да осигуриш на себе си и семейството си незабравимо лято на достъпна цена.

Можеш да финансираш почивката си и всички твои планове като кандидатстваш за потребителски кредит за лични цели от БНП Париба Лични Финанси с гъвкав срок на изплащане и фиксирана лихва за целия период на кредита.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации