Лични финанси

Как да не ,,стискаме зъби“ до заплата?

Публикувано на 30 август 2016 от Лили Николова

Как да не ,,стискаме зъби“ до заплата?

Съвети, за това как да наредиш пъзела "месечен доход", ще получиш от колежката ни Невена Аладжова, Експерт Директен Маркетинг.

Пред повечето хора в началото на месеца стои въпроса "Как да разпределя дохода си през месеца така, че да ми стигне до следващата заплата?". На пръв поглед  изглежда почти непосилно да се планира за следващите 30 дни, но с дребни трикове се постига добър ефект.

Проверих няколко метода на разпределение – и  успешни, и  не толкова успешни, докато намеря "златната среда" в планирането на месечния бюджет.  Установих, че много помагат  следните стъпки:

       #1 След получаване на заплата да платиш  вноските по кредитите, месечните консумативи и  всички разходи от този тип. Важно е да бъдат погасени навреме, за да бъдат  избегнати неприятни последствия и начисляване на лихви и такси за закъснението. 

       #2 След като олекнеш със задължителните разходи идва ред на стандартните -  храна, покупки за дома и други, които са почти ежедневни. Това е най-трудната част от планирането на разходите за месеца. Препоръчвам ти да си направиш списък поне за седмица за закупуване на хранителни продукти, защото всички знаем, че влизаме в магазин за едно-две неща, а излизаме с десет и повече.

       #3 Внимавай със спонтанните покупки. Аз отдавна не правя такива, които могат да нарушат стабилността на средствата ми до края на месеца. Тук водещото е да прецениш кои са необходимите покупки за дома и ако можеш да ги намериш на изгодна цена в по-голямо количество, за  да оптимизираш парите за тях.

С правилното разпределение на описаните разходи, по-лесно ще управляваш месечния си бюджет и ще знаеш точно с какви пари разполагаш в ежедневието, както и за дрехи, забавления и други. А всички знаем, че това е частта с най-приятните разходи.

Добър вариант да имаш нещо ново и да не останеш без пари е да предвидиш някои покупки на стоки и услуги в период извън сезона им или по време на намаления. Например, можеш да си купиш ски през пролетта, когато са намалени или да резервираш следващата си почивка няколко месеца по-рано. Друг  изгоден вариант е онлайн пазаруването, защото често електронните магазини предлагат отстъпки, стоки и услуги, които трудно могат да се намерят във физическите магазини.

Следвайки тези малки, но съществени стъпки в планирането на разходите, можеш да си гарантираш по-добро управление на бюджета. Широко известен е  и подхода за спестяване на 10% от заплатата. Всеки,  който съумява да го направи, след няколко месеца или години ще може да похарчи тази сума за нещо, за което си мечтае. Ако все пак не успяваш да заделяш средства, винаги можеш да се възползваш от потребителски кредит и да осъществиш плановете си.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации