Лични финанси

Как да направим възможна мисията "обучение в чужбина"

Публикувано на 22 май 2018 от Валентина Райнова

Как да направим възможна мисията

Един семестър или цели четири години в чужбина звучат като чудесна възможност.

Качественото образование е тема, която ежедневно излиза на дневен ред. Как да го постигнем? Къде да го потърсим? Често се насочваме към възможностите, които предоставят чуждестранните университети. Обучението в чужбина дава възможност и за опознаване на различна култура, нов език, интересни контакти и полезен опит.

Членството на страната ни в Европейския съюз предоставя много предимства за настоящите ученици и студенти като едно от тях е възможността за обучение в чужбина. От друга страна обаче образованието извън страната е скъпо перо за семейния бюджет: такса, настаняване, учебници, джобни пари - разходите в чужбина не са малко.

Ако си родител, който иска да изпрати детето си да продължи образованието си извън България или си завършващ гимназист, който търси начини да финансира обучението си, имаме няколко практични съвета за теб.

За да постигнеш целите си, трябва да намериш най-добрия начин да ги финансираш. С добър финансов план, малко спестявания и допълнителна помощ можеш да стигнеш далеч.

Планирай рано

За да намалиш разходите си, направи план и финансов разчет по-рано. Ако си избрал държава и търсиш конкретни университети на нейна територия- отлично. Организирай подготовката за пътуването 12-18 месеца предварително. Така ще имаш време да проучиш възможностите за стипендии и финансова помощ.

Кандидатствай за стипендия

Повечето университети предлагат разнообразни форми на финансова помощ за бъдещите си студенти - в САЩ и Канада предлагат специализирана финансова помощ за международни ученици. Някои от стипендиите са на база успех, за други се кандидатства с писане на есе или представяне на други материали. Различните катедри в учебните заведения предлагат грантове за самите специалности, особено за желаещите да се занимават професионално със спорт. Европейските университети дават повече от 15.6 милиарда евро за стипендии годишно.

Проучи възможностите за финансова помощ

В някои учебни заведения може да се кандидатства и за финансова помощ. Ако детето ти има добри оценки, но нямаш възможност да заплатиш всички учебни такси, може да кандидатстваш за финансиране. Ако университетът не може да ти предложи необходимата финансова помощ, биха могли да те насочат към други източници на финансова подкрепа. Някои университети са по-щедри от други. Ако планираш да кандидатстваш за финансова помощ, проучи къде имаш най-големи шансове да я получиш.

Вземи кредит

Най-сигурният и лесен начин да финансираш обучението в чужбина е да кандидатстваш за потребителски кредит за лични цели. Избери своя отговорен партньор и осигури на детето си добро финансово бъдеще.

Можеш да кандидстваш удобно с три лесни стъпки онлайн за суми от 800 до 80 000 лева от БНП Париба Лични Финанси.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации