Лични финанси

Как да избереш употребявана кола?

Публикувано на 14 септември 2016 от Лили Николова

Как да избереш употребявана кола?

Есента е подходящ сезон за покупка на кола – така ще имаш време да свикнеш с нея до зимата. А знаеш ли как да я избереш?

Ако си от хората, които са се насочили към покупката на употребяван автомобил, важно е да знаеш какво да гледаш, за да се подсигуриш, че ще си дадеш парите за наистина добра кола. Затова, преди да  избереш автомобил, запознай се с нашите съвети на какво да обърнеш повече внимание при избора.

Виж годината на производство и на първа регистрация

Важно е да знаеш кога колата ти е била произведена и кога е била регистрирана за първи път. Ако между двете има голяма разлика, значи нещо може да не е наред. Проверката става през интернет като въведеш номера на рамата в някой от многобройните сайтове за това и е добре да я направиш преди следващата стъпка.

Осигури компетентен оглед на колата

Имаш два варианта да провериш техническото състояние на автомобила. Първият е сам или с твой технически грамотен приятел да направите огледа. Вторият е да я закараш в сервиз, на който имаш доверие. Ние ти препоръчваме втория. Освен че ще огледат колата, в сервиза ще ти кажат и реалните ѝ километри и показания на компютъра.

Вярно е, че е по-скъпо, но пък в оборудван сервиз имат много повече възможности да установят скрити повреди, отколкото ти ще имаш на място в автокъщата. Така ще можеш да прецениш дали да вземеш колата, като преговаряш за намаляване на цената, или да се откажеш от покупката. Другото голямо предимство е, че в сервиза могат да ти направят ориентировъчен бюджет за първоначално обслужване – масло, филтри, ремъци, спирачки и така нататък.

Не се доверявай на външния вид

Няма как автомобил втора употреба да изглежда като току-що излязъл от завода. Затова не се залъгвай от перфектния външен вид. Понякога той крие по-сериозни дефекти. Най-лесно е да провериш дали фаровете са с еднакви стъкла и дали едното не е по-ново – това означава удар. Погледни и сглобките между калниците и вратите – ако са различни, значи са били сменяни след удар. А ако предната решетка е чисто нова, също трябва да ти светне червена лампичка.

Покарай колата

Винаги искай пробно шофиране. Дори и на паркинга на автокъщата, ще можеш да усетиш поведението на двигателя, как колата спира и завива. Разбира се, най-добре е ако можеш да излезеш на 15-20 минути тест драйв по улиците.

Договори добра цена

След като си наясно с реалното състояние на колата, опитай да договориш по-изгодна за теб цена. Тук ще трябва да разчиташ основно на собствените си умения за преговори. Имай предвид, че всеки търговец е склонен на отстъпки, така че действай смело.

Финансирай покупката

Тук имаш няколко варианта. Първият е да използваш спестяванията си. Недостатъкът е, че така рискуваш да останеш без пари за първоначалната подръжка и за наближаващата почивка, например. Вариант 2 е да ползваш специализиран кредит за покупка на употребяван автомобил. Предимствата в този случай са: ще изплащаш колата на равни вноски според собствените ти възможности и така няма да натоварваш семейния бюджет; ще можеш да финансираш първоначалното обслужване и застраховките,  ще ти останат и пари за почивка.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации