Лични финанси

Как да избереш сноуборд?

Публикувано на 26 януари 2017 от Кристиана Банкова

Как да избереш сноуборд?

Зимата е в разгара си и ако все още се колебаеш какъв сноуборд е най-подходящ за теб ние сме подготвили няколко съвета.

Прецени нивото си

Има разлика между бордовете за начинаещи и по-опитни. Последните са по-бързи и маневрени и изискват доста умения, за да бъдат контролирани. Затова съветът ни е, ако не си достатъчно опитен, да не си купуваш дъска за професионалисти. Най-добре е да се спреш на средно ниво – така ще можеш спокойно да се учиш, а и с усъвършенстването на уменията си, ще можеш да се наслаждаваш на борд, който не е  изцяло за начинаещи.

Важно е и къде ще караш

Друга съществена разлика е при бордовете за каране по или извън писти, както и за така нареченият freestyle – акробатичните изпълнения в улей или на рампа. Дъските за атрактивно каране са по-къси, за да развиват по-голяма скорост и да са по-лесни за контрол при номерата. Не е нужно да казваме, че карането в улей или на рампа е за опитни сноубордисти, които надграждат уменията си.

Избери правилната дължина

Универсалното правило е, че дължината на борда трябва да е до брадичката ти. Но е напълно приемливо да си купиш и по-къс или по-дълъг. По-късите дъски са подходящи за начинаещи сноубордисти, тъй като се контролират по-лесно. От друга страна,  ако си вземеш по-дълъг борд, който има по-голяма площ, няма да затъва в снега.

Погледни и твърдостта

За начинаещи сноубордисти се препоръчват меки дъски, тъй като те по-лесно се подчиняват на командите на тялото и не закантват рязко при завой. От друга страна опитните бордисти, предпочитат най-твърдите варианти. А ако не си професионалист и искаш да си купиш дъска, която да използваш дълго време се насочи към средна твърдост.

Не пренебрегвай помощното оборудване

Като при всеки спорт и тук, безопасността трябва да е на първо място. Затова не прави компромиси с качеството на каската, очилата, ръкавиците и налакътниците. В планината можеш да попаднеш във всякаква ситуация и често качествената екипировка е тази, която ще те спаси.

Сега ти остава да финансираш покупката на борда. Лесно можеш да се сдобиеш с желаната екипировка на изплащане. Следващата стъпка е да решиш къде ще караш. Ако е в България ти предлагаме четири по-слабо популярни дестинации за зимни спортове.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации