Лични финанси

Как да избереш сноуборд?

Публикувано на 26 януари 2017 от Кристиана Банкова

Как да избереш сноуборд?

Зимата е в разгара си и ако все още се колебаеш какъв сноуборд е най-подходящ за теб ние сме подготвили няколко съвета.

Прецени нивото си

Има разлика между бордовете за начинаещи и по-опитни. Последните са по-бързи и маневрени и изискват доста умения, за да бъдат контролирани. Затова съветът ни е, ако не си достатъчно опитен, да не си купуваш дъска за професионалисти. Най-добре е да се спреш на средно ниво – така ще можеш спокойно да се учиш, а и с усъвършенстването на уменията си, ще можеш да се наслаждаваш на борд, който не е  изцяло за начинаещи.

Важно е и къде ще караш

Друга съществена разлика е при бордовете за каране по или извън писти, както и за така нареченият freestyle – акробатичните изпълнения в улей или на рампа. Дъските за атрактивно каране са по-къси, за да развиват по-голяма скорост и да са по-лесни за контрол при номерата. Не е нужно да казваме, че карането в улей или на рампа е за опитни сноубордисти, които надграждат уменията си.

Избери правилната дължина

Универсалното правило е, че дължината на борда трябва да е до брадичката ти. Но е напълно приемливо да си купиш и по-къс или по-дълъг. По-късите дъски са подходящи за начинаещи сноубордисти, тъй като се контролират по-лесно. От друга страна,  ако си вземеш по-дълъг борд, който има по-голяма площ, няма да затъва в снега.

Погледни и твърдостта

За начинаещи сноубордисти се препоръчват меки дъски, тъй като те по-лесно се подчиняват на командите на тялото и не закантват рязко при завой. От друга страна опитните бордисти, предпочитат най-твърдите варианти. А ако не си професионалист и искаш да си купиш дъска, която да използваш дълго време се насочи към средна твърдост.

Не пренебрегвай помощното оборудване

Като при всеки спорт и тук, безопасността трябва да е на първо място. Затова не прави компромиси с качеството на каската, очилата, ръкавиците и налакътниците. В планината можеш да попаднеш във всякаква ситуация и често качествената екипировка е тази, която ще те спаси.

Сега ти остава да финансираш покупката на борда. Лесно можеш да се сдобиеш с желаната екипировка на изплащане. Следващата стъпка е да решиш къде ще караш. Ако е в България ти предлагаме четири по-слабо популярни дестинации за зимни спортове.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации