Лични финанси

Как да избереш хладилник

Публикувано на 17 юли 2019 от Веселина Евтимова

Как да избереш хладилник

Хладилникът е един от най-важните уреди в кухнята. Как да избереш подходящия за теб?

Имаш нужда от нов хладилник? Първото нещо е да определиш бюджет, а след това - какъв точно модел ти трябва. Размерът, капацитетът, дали да има фризер или не, енергийният клас – това са важни характеристики, на които трябва да обърнеш специално внимание.

Бюджет

На пазара се предлага голямо разнообразие от модели и разбира се, цените варират. Можеш да намериш хладилник и за 300 лв., и за 3000 лв. Съветваме те да избереш по-висок клас, на цена 700 – 900 лв. За този бюджет можеш да си купиш добър хладилник от водещ производител, както правят и много българи според нашата класация „Топ 10 на изплащане“.

Добра новина е, че търговците много често пускат промоции на хладилници. Затова следи предложенията им. Можеш да се възползваш и от специални оферти на покупка на изплащане с 0% лихва от БНП Париба Лични Финанси.

Размер

След като определиш бюджета си, трябва да решиш и какъв размер ти трябва. Ако имаш голямо семейство, то трябва да се спреш на по-голям хладилник с фризер и много рафтове.

Избери модел

Мини бар

Тези модели са много подходящи за по-малка кухня. Обикновено можеш да ги видиш в хотелите, тъй като са нискобюджетен вариант за съхранение и охлаждане. Те са много компактни, до 160 см високи, до 60 см широки, което ги прави подходящи за малки пространства. Предимството им е ниската цена, която се дължи на опростения дизайн и функции.

С фризер

Този тип хладилници са едни от най-популярните и са предпочитан избор на домакинствата. Фризерът е разположен или в долната част, или в горната, в зависимост от модела и дизайна на производителя. Има всякакви варианти – разнообразието откъм размери, дизайн, екстри е наистина голямо – всичко е въпрос на вкус и предпочитания.

Side-by-Side

Тези модели са с две врати, които се отварят в противоположни посоки. Те са големи и са подходящи за по-голямо семейство. Имат камери, които могат дори да заемат половината от хладилника.

За вграждане

Напоследък този тип хладилници стават все по-предпочитан избор за домакинствата. Те се вграждат в кухненското оборудване и остават незабележими, скрити зад вратите. По този начин се запазва цялостта на кухненския дизайн и естетическия вид на цялото помещение. 

Характеристики

Енергиен клас

Когато избираш, какъвто и да е домакински уред, обърни внимание на енергийната им ефективност. Хладилниците, които са с клас на ефективност от А до В са с ниска консумация на енергия. Вече има модели, които имат потребление на енергия по-малко от това на клас А и се означават с А+ или А++. Съветваме те да си купиш с възможно най-голям клас – от А+ нагоре, защото така ще спестиш енергия и покупката ще се изплати във времето.

Ниво на шума

Може да ти изглежда като малка подробност, но никак не е за подценяване да провериш какво е нивото на шум. Представи си, че имаш гости и трябва да ги настаниш на дивана в кухнята? Няма да им е особено приятно хладилникът цяла вечер да шуми, нали? Така че обърни внимание и на нивото на шума.

Рафтовете

Рафтовете в един хладилник са най-често употребявания елемент от него. Затова трябва да са ти удобни, но и сигурни. Обърни внимание от какво са направени – дали са пластмасови, метални или стъклени. Последният вариант е за предпочитане - рафтовете от закалено стъкло са здрави, лесни за почистване, с гладка повърхност и стъклото не ограничава видимостта. Някои рафтове в хладилника могат да се регулират, а това дава по-голямо удобство, тъй като може лесно да регулира височината и разстоянието между рафтовете, според желания си.

Поставка за бутилки

Поставянето и изваждането на бутилките не изисква преместване на останалите продукти в хладилника, а поставените бутилки по никакъв начин не оказват влияние върху вътрешното пространство. Много е удобно!

Изборът на подходящ хладилник зависи от бюджета, който имаш, параметрите, качествата и марката, които желаеш. Какъвто и хладилник да избереш, винаги можеш да разчиташ на потребителски кредит за покупка от БНП Париба Лични Финанси.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации