Лични финанси

Как да изберем ски и екипировка за първи път?

Публикувано на 22 ноември 2016 от Катя Делипавлова

Как да изберем ски и екипировка за първи път?

„Чифтът ски са връхната точка на свободата“ е казал Уорън Милър. А ти готов ли си за първите си скиорски стъпки на пистата? Започни, като избереш най-подходящата за теб екипировка.

Ето какво трябва да знаеш, за да купиш точно това, което е нужно на един начинаещ скиор:

Ски стилът е от значение.

Има голяма разлика между ските за писта и за така нареченото „свободно каране“ извън пистите. Отделно има ски за акробатични изпълнения и за бягане.

Така че, е добре внимателно да прецениш къде най-често ще използваш новата си придобивка. Ако имаш съмнения, най-добре е да се допиташ до опитни скиори или да потърсиш съвети в интернет форумите.

Дължината, ширината, анатомичните детайли при ските.

На първо място има значение дали купуваш мъжки, дамски или детски ски. И това не се определя само от дължината или ширината на ските. Има различни анатомични детайли, които са съобразени с характеристиките на тялото. Предлагат се и „унисекс“ ски, но те съветваме да ги избягваш – те са като всесезонните гуми на колата – ни за лято, ни за зима.

Важна е и твърдостта на ските.

Могат да са меки, средно твърди или много твърди.

Първите са за начинаещи скиори, вторите – за по-опитни, а третите са за професионалисти. Ако не си супер опитен скиор, не купувай твърди ски – с тях се завива по-трудно и контролът им изисква повече умения, тъй като развиват по-висока скорост. Отделен въпрос е, че те са за перфектно обработени писти, като за състезания от световната купа.

Не прави компромис с автоматите и щеките.

Има хора, които дават много пари за ски, а пестят от автомати. Това не е много разумно, тъй като автоматът е толкова важен, колкото са и „дъските“. Не забравяй, че той те държи към спортния уред. Така че, внимателно избирай, когато купуваш.

Същото важи и за щеките. Те помагат за завиване, спиране и баланса по време на каране. А и съвсем не е приятно, ако в средата на спускане, щеката се огъне или счупи.

Как да избереш марка?

Разбира се, най-важният фактор е бюджетът, с който разполагаш.

Има изгодни предложения за до 500 лева и доста скъпи премиум модели, при които цената е над 1 000 лева.

Съветваме те да избираш според това колко често ще караш. Няма смисъл да даваш много пари за 2-3 уикенда годишно. Виж, ако ще караш всяка събота и неделя и ходиш на дълги ски ваканции, инвестицията си заслужава.

Ако не си професионалист, най-добре е да избереш среден клас ски. Можеш да намериш много добре предложения за 600-700 лева с автоматите и щеките, което е добра цена за качествен продукт, който не се сменя много често, а ще ползваш поне 10-15 години. Още по-хубаво е, че можеш да ги купиш на изплащане от нашите партньори.

И така след като вече имаш, ски, ти предлагаме да видиш кои са топ дестинациите за ски ваканция в Европа.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации