Лични финанси

Как да изберем фурна и да освежиш кухнята

Публикувано на 18 ноември 2016 от Кристиана Банкова

Как да изберем фурна и да освежиш кухнята

Един от най-важните уреди в кухнята е фурната. Затова днес ти даваме няколко съвета как да избереш подходящата за теб.

Съвременните фурни не са само горен и долен реотан. Те имат много функции, които улесняват готвенето. Някои от тях са задължителни, други можеш да пропуснеш. И не е нужно да дадеш над 1 000 лева, за да имаш топ уред. Можеш да намериш страхотна фурна и за 500-600 лева. За да ти помогнем, ти представяме някои от основните характеристики.

Стояща или за вграждане

Фурните са два основни типа – стоящи и за вграждане. Първите могат да бъдат поставени на всяко удобно място в дома, като обикновено те вървят и с котлони. За фурна за вграждане е задължително да имаш специален шкаф. Това е доста естетичен вариант, при който не се нарушава целостта на кухнята. Съвет от нас – ако си правиш нова кухня, помисли да сложиш фурната по-високо. Така готвенето ще е по-удобно, тъй като няма да се налага да се навеждаш.

Основни екстри

Както казахме, съвременните фурни имат множество екстри. Най-практичните от тях са:

- Телескопична система. С нейна помощ можеш лесно да разбъркаш ястието или да добавиш съставки, като просто издърпаш тавата напред, а не я вадиш цялата. Така ще избегнеш и разливане

- Таймер. Ако знаеш колко време е необходимо за готвене на храната, можеш да настроиш фурната да се изключи сама и да излезеш на разходка.

- Защита от деца. Много полезна функция, когато в дома има малки деца, които обичат да си играят с уредите.

- Система за самопочистване. Всъщност, това са специални панели, които улавят капките мазнина при готвене и буквално ги изгарят на по-висока температура. Това спестява доста търкане впоследствие.

- Размразяване. Това е обдухване на храната с топъл въздух, което ѝ помага бързо да се размрази.

И някои допълнителни

А ето и някои екстри, които струват доста пари, но спокойно можеш да пропуснеш:

- Сонда за месо. Показва каква е температурата вътре в месото, за да го сготвиш перфектно. Има значение, ако си професионален готвач, но за любители може да бъде заменен от специален термометър, който е доста по-евтин.

- Готвене на пара. Някои модели имат резервоари за вода, които осигуряват пара при готвене. Тази екстра също е скъпа и може да бъде заменена от метална купичка вода на дъното на фурната.

- Въртящ се грил. Позволява да си приготвиш пиле или друго месо като на чеверме. Но подобен резултат можеш да постигнеш и като го изпечеш в тава. Също така трябва да отбележим, че тази функция е достъпна в модели, които обикновено са на цена над 800 лева.

Какво друго да гледаш?

Разбира се, размерите. Важно е да си купиш уред, който ще отговаря на мястото, с което разполагаш. Добре е да обърнеш внимание и на енергийният клас – колкото е по-висок, толкова по-добре. Гледай и колко е дълъг гаранционният срок. По закон е 2 години, но някои производители предлагат и удължена гаранция от 3 или 5 години.

Това са нашите съвети как да си купиш фурна с основни екстри на цена около 500 лева. Ако не искаш да натоварваш семейния бюджет, обмисли възможността да я закупиш на изплащане от нашите партньори. А междувременно, можеш да си припомниш и съветите ни за освежаване на кухнята.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации