Лични финанси

Как да изберем фурна и да освежиш кухнята

Публикувано на 18 ноември 2016 от Кристиана Банкова

Как да изберем фурна и да освежиш кухнята

Един от най-важните уреди в кухнята е фурната. Затова днес ти даваме няколко съвета как да избереш подходящата за теб.

Съвременните фурни не са само горен и долен реотан. Те имат много функции, които улесняват готвенето. Някои от тях са задължителни, други можеш да пропуснеш. И не е нужно да дадеш над 1 000 лева, за да имаш топ уред. Можеш да намериш страхотна фурна и за 500-600 лева. За да ти помогнем, ти представяме някои от основните характеристики.

Стояща или за вграждане

Фурните са два основни типа – стоящи и за вграждане. Първите могат да бъдат поставени на всяко удобно място в дома, като обикновено те вървят и с котлони. За фурна за вграждане е задължително да имаш специален шкаф. Това е доста естетичен вариант, при който не се нарушава целостта на кухнята. Съвет от нас – ако си правиш нова кухня, помисли да сложиш фурната по-високо. Така готвенето ще е по-удобно, тъй като няма да се налага да се навеждаш.

Основни екстри

Както казахме, съвременните фурни имат множество екстри. Най-практичните от тях са:

- Телескопична система. С нейна помощ можеш лесно да разбъркаш ястието или да добавиш съставки, като просто издърпаш тавата напред, а не я вадиш цялата. Така ще избегнеш и разливане

- Таймер. Ако знаеш колко време е необходимо за готвене на храната, можеш да настроиш фурната да се изключи сама и да излезеш на разходка.

- Защита от деца. Много полезна функция, когато в дома има малки деца, които обичат да си играят с уредите.

- Система за самопочистване. Всъщност, това са специални панели, които улавят капките мазнина при готвене и буквално ги изгарят на по-висока температура. Това спестява доста търкане впоследствие.

- Размразяване. Това е обдухване на храната с топъл въздух, което ѝ помага бързо да се размрази.

    И някои допълнителни

    А ето и някои екстри, които струват доста пари, но спокойно можеш да пропуснеш:

    - Сонда за месо. Показва каква е температурата вътре в месото, за да го сготвиш перфектно. Има значение, ако си професионален готвач, но за любители може да бъде заменен от специален термометър, който е доста по-евтин.

    - Готвене на пара. Някои модели имат резервоари за вода, които осигуряват пара при готвене. Тази екстра също е скъпа и може да бъде заменена от метална купичка вода на дъното на фурната.

    - Въртящ се грил. Позволява да си приготвиш пиле или друго месо като на чеверме. Но подобен резултат можеш да постигнеш и като го изпечеш в тава. Също така трябва да отбележим, че тази функция е достъпна в модели, които обикновено са на цена над 800 лева.

    Какво друго да гледаш?

    Разбира се, размерите. Важно е да си купиш уред, който ще отговаря на мястото, с което разполагаш. Добре е да обърнеш внимание и на енергийният клас – колкото е по-висок, толкова по-добре. Гледай и колко е дълъг гаранционният срок. По закон е 2 години, но някои производители предлагат и удължена гаранция от 3 или 5 години.

    Това са нашите съвети как да си купиш фурна с основни екстри на цена около 500 лева. Ако не искаш да натоварваш семейния бюджет, обмисли възможността да я закупиш на изплащане от нашите партньори. А междувременно, можеш да си припомниш и съветите ни за освежаване на кухнята.

    Кристиана Банкова

    Здравей, аз съм Кристиана Банкова

    Здравей, аз съм Кристиана Банкова

    Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

    Как управлявам парите си?

    Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

    Още мои публикации