Лични финанси

Къде в ЕС е най-скъпо и къде - най-евтино?

Публикувано на 25 ноември 2020 от Мария Христова

Къде в ЕС е най-скъпо и къде - най-евтино?

С колко животът в европейските страни като Гърция, Италия, Франция или Дания е по-скъп от този в България?

Интересно ли ти е да научиш с колко животът в другите европейски страни като Гърция, Италия, Франция или Дания е по-скъп от този в България? Или кои стоки са по-евтини в други държави?

Отговорите можеш да научиш от последната статистика на Евростат за 2019 г. за цените в европейските държави. Така не само ще знаеш какъв е стандартът ни на живот спрямо средното за ЕС, но и ще можеш по-лесно да планираш следващото си пътуване.

Най-много за храна харчат датчаните

Колко харчиш за храна на месец? Ако първосигнално си отговорил, че е твърде много, ще се окаже, че не си съвсем прав. Оказва се, че българите заедно с румънците сме с най-ниски разходи за храна в ЕС или почти двойно под средното за Съюза. У нас разходите за храна са 47,2% от средните стойности за ЕС, а в Румъния - 45,1%.

Най-много за храни и напитки, почти двойно над средното за ЕС, харчат хората в Дания. Там стандартът на живот е много висок и това не е тайна за никого. Доста скъпичка се оказва сметка и в Ирландия, Люксембург и Финландия.

Все пак, доста по-нормални са нещата в съседните на нас страни като Гърция, Кипър или пък в Испания и Италия. Там цените на храните и напитките са по-скъпи, отколкото у нас, но не до там високи, в сравнение със страните, намиращите се на първите позиции. В Гърция през  2019 г.  ценовото  равнище  на  сравнима  кошница  от  стоки  в  група  „Храни и безалкохолни напитки“  в  ЕС е 104% от средното на ЕС, в Кипър – 106, в Испания и Италия – 109.

Колко струват забавленията?

Когато става въпрос за забавление навън, алкохолът например, е най-скъп във Финландия и Ирландия. Да се насладиш на чаша добро уиски се оказва най-евтино в Румъния. Ситуацията с цените на цигарите е подобна - в Ирландия тютюневите изделия са най-скъпи, докато у нас - най-евтини.

Данните показват и любопитна статистика за хотелите и ресторантите в Европа. Да се забавляваш и отпочинеш в хотел или да вечеряш в ресторант, ще ти излезе най-солено отново в Дания. Там сметката ще е три пъти по-голяма, ако посетиш български хотел или ресторант.

Отново в Гърция или в Испания цените са сравнително достъпни, като любопитното е, че в Италия и Германия сметката за алкохол е еднаква или 101% от средното на ЕС.

Когато си купуваш техника и дрехи...

В този сектор разликата е доста по-малка в сравнение с храните и напитките. Но все пак, България отново е в дъното на класацията. У нас е най-изгодно да си купиш хладилник или пък да си обновиш гардероба от-до, докато ситуацията във Франция е съвсем противоположна.

Според данните на Евростат разликата варира - от 91% от средното за ЕС в Полша до 111% във Франция. У нас пък цените на електрониката се оказват 92 на сто от средното за ЕС.

В Италия, Испания, Германия и Австрия цените на потребителската техника са почти изравнени – или около 100% от средното за ЕС, докато когато става дума за дрехи, в Гърция е най-евтино или 96% от средното за ЕС.

В България цените на дрехите са 79% от средното за ЕС. В Дания този процент е 132, което отново я нарежда на първо място по-скъпотия. Затова, ако посетите Дания, не бързайте да пазарувате дрехи там.

Ако сме успели да събудим любопитството ти и си решил да се запътиш към някое европейска държава, за да провериш дали статистиката отговаря на истината, ти напомняме, че можеш да финансираш своето пътешествие с кредит от БНП Париба Лични Финанси.

Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Занимавам се с маркетинг и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам личните си финанси?
Вярвам, че управлението на личните финанси е философия. За да я разбереш напълно, трябва да се потопиш дълбоко.

Още мои публикации