Лични финанси

Извънредни финансови уроци

Публикувано на 14 октомври 2020 от Мария Христова

Извънредни финансови уроци

Всяка криза е възможност да научиш нещо ново – уроци, които ще ти помогнат да преминеш по-лесно през следващата или да прилагаш в живота си постоянно.

Ситуацията, предизвикана от корона вируса ни накара да се замислим дали управляваме добре парите си и как можем да подобрим уменията си.

Затова попитахме феновете на Facebook страницата ни какви извънредни финансови уроци научиха. Ти как се справи с кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус?

Получихме повече от 550 отговора на трите въпроса, които зададохме. А ето и какво споделиха хората:

1. Кое правило за личните финанси ти помогна най-много по време на извънредното положение?

Купувай само най-необходимото

Повече от половината от участниците в играта ни споделят, че най-много им е помогнало едно много просто и лесно за изпълнение правило - да купуват само най-необходимото. Когато се налага да стоиш затворен за известно време вкъщи, се стремиш да пазаруваш само най-нужното. Така, освен че си бърз в магазина, но и спестяваш от излишни глезотийки, за които преди това си давал доста пари.

Свеждай разходите до минимум

Това правило е много полезно, дори и да не си в извънредно положение. Можеш да го спазваш и когато планираш реализацията на по-голям проект и ти трябват средства за целта. Започни да изразходваш минимум от финансите си и ще видиш колко лесно ще осигуриш наличните ти средства за почивка или нов курс за самообучение, например.

Харчи пари разумно, пазарувай умно и си прави списък

Когато ти се налага да пазаруваш само от едно място, защото трябва да сведеш до минумим излизанията си, списъкът с най-необходимите неща е чудесен помощник. Така няма да забравиш нищо и ще харчиш разумно парите си – само за неща, които си отбелязал в него, без странични продукти. Разумното пазаруване е правило, към което трябва да се придържаш постоянно – много е полезно и практично!

2. Какви нови финансови уроци научи по време на извънредното положение?

Спестявай

Ако преди извънредното положение не си спестявал нито лев, това никак не се е отразило добре върху твоя бюджет. Това основно правило за личните финанси трябва да бъде прилагано, независимо дали сме в кризисна ситуация или не. Нашият съвет е да опиташ първоначално да спестяваш 10% от заплатата са, а ако видиш, че се справяш, постепенно увеличавай сумата. Така ще имаш пари за „черни дни“ и по-спокойно ще посрещнеш бъдещето.

Винаги трябва да има опция при дългосрочно планиране за форсмажорни обстоятелства

Дългосрочното планиране е за хора, които си правят бюджет всеки месец и са винаги подготвени за всякакви ситуации. Защо да не започнеш и ти?

Трябва да си предвидлив и да си готов във време на криза

Умението да предвиждаш бъдещи проблеми – като например, възможността да се развали климатика и да имаш заделени пари за ремонт, е чудесен финансов урок. Бъди предвидлив, за да си готов, дори и във време на криза.

3. Кои финансови поуки ще използваш в бъдеще?

Ще спестявам повече

Както се казва, всяко зло за добро – има и някои положителни неща от извънредното положение, в което се намираше целият свят за известно време. Например, много хора ще си извадят финансови поуки, които ще започнат да спазват и за в бъдеще. Една от тях е да започнат да спестяват повече.

Ще се старая да не правя излишни харчове

Дори и да сме в нормална обстановка, излишните и необмислени харчове не са никак добра идея. Така рискуваш да останеш без финанси и да изпитваш сериозни затруднения в управлението на бюджета си. Затова се старай да избягваш импулсивни покупки, особено за вещи, които е малко вероятно да ползваш редовно.

Винаги да имам спестени пари и да не харча за ненужни неща

Ако и ти вечно се заричаш да започнеш да спестяваш и че ще натрупаш определена сума пари за „черни дни“, то може би сега е моментът да започнеш. Сам се убеди, че е важно да имаш спестявания, защото животът поднася неочаквани изненади.

А ако все пак попаднеш във финансово затруднение и имаш нужда от средства за непредвидени разходи, винаги можеш да разчиташ на БНП Париба Лични Финанси. Разгледай възможностите за кредит, които предлагаме в нашия сайт и кандидатствай онлайн, без да е нужно да посещаваш офис.
Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Занимавам се с маркетинг и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам личните си финанси?
Вярвам, че управлението на личните финанси е философия. За да я разбереш напълно, трябва да се потопиш дълбоко.

Още мои публикации