Лични финанси

Идеи за допълнителен доход: Стани търговски представител

Публикувано на 30 юни 2016 от Катя Делипавлова

Идеи за допълнителен доход: Стани търговски представител

Представяме ти идея #4 за допълнителен доход. Тя е точно за теб, ако смяташ, че можеш лесно да осъществяваш контакт и да използваш чара си.

Запознай се с директните продажби

Директните продажби са страхотен начин за допълнителен доход. Най-хубавото е, че можеш сам да определяш кога, колко и какво да работиш.

Ако разбираш от козметика, можеш да станеш представител на някоя от компаниите, които използват този бизнес модел.

Ако стихията ти е във финансовите продукти, за теб е предлагането на застраховки или инвестиционно-спестовни решения.

Хората на културата, могат да се занимават с разпространяването на абонаментни карти за театър, опера или концерти.

С други думи, всеки може да намери своята ниша в директните продажби.

Как да започнеш?

Първата стъпка е да анализираш собствените си силни страни. Това ще ти даде първоначална насока към коя сфера да се ориентираш. Ако си на „ти” с финансите, може би продажбите на козметика ще ограничи възможностите ти.

След това направи профил на приятелите, познатите и колегите си. Това е важно, тъй като те са първите ти потенциални клиенти. Тази стъпка също ще ти помогне в ориентирането кой продукт или услуга е най-добре да продаваш.

След като си се ориентирал, проучи компаниите в избраната от теб сфера. Разгледай какви стоки предлагат, какви са бонусите за представителите и възможностите за развитие. Не пренебрегвай и обученията и семинарите. Някои фирми събират своите представители на семинари всеки месец или на продуктови обучения поне 2-3 пъти в годината. Така ще ти помогнат да станеш по-добър продавач.

Възможно е да се наложи първоначална инвестиция. Някои компании искат новозапочналите представители да инвестират в първоначално количество стока. Прецени добре дали инвестицията си заслужава и в какъв срок ще получиш възвръщаемост.

Как да спечелиш?

След като си направил своя избор на сектор и компания, остава само да започнеш допълнителната си работа. Разбира се, тук важи правилото „Колкото повече, толкова повече”. Това означава, че печалбата е правопропорционална на вложените усилия.

Добрата новина е, че вече не е нужно да обикаляш от врата на врата. Използвай активно директен маркетинг – дори и стикери с телефона ти на входните врати в квартала вършат работа. Не пренебрегвай социалните мрежи, за да промотираш продукта и услугата, които предлагаш. И най-важното е да работиш с желание и страст. Така бързо ще натрупаш армия от лоялни клиенти, които ще те препоръчат на своите познати, те на своите и така допълнителната работа може да стане основна J

Ето още начини как да увеличиш приходите си от поредицата ни „Идеи за допълнителен доход“ и статиите за:

#1 Как да спечелиш от гаража си?

#2 Продавай преработени вещи

#3 Снимай

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации