Лични финанси

Идеи за допълнителен доход: Продавай забавление

Публикувано на 10 август 2016 от Янита Минкова

Идеи за допълнителен доход: Продавай забавление

Представяме на вниманието ти идея №6 за допълнителен доход. За да започнеш да изкарваш пари от нея, ти трябват широка музикална култура, въображение и усет. Да, можеш да продаваш забавление като дисководещ!

Кога един DJ е добър?

За много хора да си дисководещ изглежда много лесно, но всъщност не е точно така. Успешният водещ не просто пуска песни една след друга. Той усеща настроението на публиката и преценява каква музика ще го повиши дори още повече. Ако води корпоративно събитие, следва да познава сценария и съобразява сета с него. Например, не може да си позволи да пусне танцувална музика по време на официалната вечеря.

Освен това добрият DJ има и широка музикална култура. Той познава не само актуалните хитове, но и най-популярните парчета от различни жанрове – като започнем от рок класики, преминем през ретро диско и стигнем до латино и хип-хоп хитове.

Как да започнеш?

Ако отговаряш на горното описание, можеш да си докараш страничен доход от музикалното си хоби. Разбира се, най-напред трябва да предложиш услугите си. Вариантите за това са два: да те наеме/препоръча приятел или да пуснеш обява в някой безплатен сайт. Никога не се знае от кой храст ще изскочи заека.

Предлагането на услугата е лесната част. Трудното е да се докажеш. Ако се справиш с няколко абитуриентски купона или фирмени партита, ще получиш най-ефективната реклама – от уста на уста. Тогава клиентите ще идват сами при теб.

Колко можеш да изкараш?

Тарифите при DJ-те са различни и зависят от реномето и натовареността. В началото те съветваме да започнеш по-скромно с 30-50 лева на час. След време, когато си набрал скорост и известност, можеш да вдигнеш цените. В крайна сметка един добър водещ не е евтино удоволствие.

Какво ти трябва?

Вече споменахме добрата музикална култура. Но успешният дисководещ е и сладкодумец. Това означава, че трябва да знаеш кога да пуснеш шега, кога да привлечеш внимание и така нататък. Имай предвид, че организаторите на всяко парти или събитие разчитат на теб да поддържаш интереса на гостите.

Освен това ти трябва и техника – пулт, тонколони, слушалки, окабеляване, микрофони, стойки и други. Разбира се, винаги можеш да наемеш, но истинските професионалисти работят със собствено оборудване, което познават. И тъй като инвестицията може да достигне до няколко хиляди лева, помисли за възможността да разсрочиш сумата във времето с потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане.

А ето къде можеш да откриеш и още идеи за допълнителен доход.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации