Лични финанси

Идеи за допълнителен доход: Как да спечелиш от гаража си

Публикувано на 28 април 2016 от Катя Делипавлова

Идеи за допълнителен доход: Как да спечелиш от гаража си

Не става дума за вехториите, които можеш да пуснеш за продажба в second hand сайтовете, а за комбинацията от предприемчивост и собствените ти умения. Ако си фен на автомобилите и знаеш как да правиш малки ремонти, значи този текст е за теб.

Днешното ни предложение за допълнителен доход е свързано с автомобилите и по-точно как да купиш евтина кола и да я продадеш по-скъпо.

Успешният бизнес е да откриеш нещо евтино и да го продадеш на печалба. Разбира се, това не става лесно, а трябва да вложиш малко усилия. Не забравяй, че дори и Рокфелер е излъсквал ябълките преди да ги продаде по-скъпо.

От къде да започнеш?

Търси изгодни оферти. На пазара е пълно с коли, които са в сравнително прилично състояние и същевременно се продават изгодно. За това може да има много причини – не плащани с години данъци, не са били карани, имат лек удар, някои части са за подмяна или собствениците са си купили нова кола, а старата е оставена да гние в задния двор.

Когато видиш такава оферта, не я подминавай. Може да се окаже, че това е твоята златна ябълка. Обикновено хората искат да се отърват от залежалия си автомобил и са склонни да преговарят за цената.

Но преди да си стиснете ръцете, внимателно огледай автомобили и си направи сметка приблизително колко ще излезе ремонтът му. Най-добре е да вземеш с теб още някой, който разбира от коли, защото две глави мислят по-добре от една. А и целта е да купиш кола, чиято цена ще вдигнеш с малко вложение, а не експонат за моргата.

Какво ти е необходимо?

Разбира се помещение, в което да превърнеш нешлифования диамант в бижу. След това идва оборудването. Ако нямаш собствено, можеш да вземеш под наем или от приятели първоначално, а след това да си купиш свое. Помисли и за вариант да го купиш на изплащане с кредит, така ще разпределиш разхода за него напред във времето.

Демонстрирай уменията си

След като си взел колата, е време да се развихриш. Целта е срещу малко вложение да я докараш до вид, който ще изкуши потенциален купувач.

Започни от боята. Външният вид е първото, което ще привлече потенциалния купувач. След това идва интериорът. Основно почистване и смяна на тапицерията ще повишат чувствително усещането за комфорт в колата.

Помисли и за екстри като заден парктроник и по-добро радио. Не струват много, но качват цената. Не забравяй и механиката. Добре е да подмениш уплътненията и други износващи се детайли. Смени маслото и филтрите и провери светлините. Ако някоя не работи, я оправи.

След тези намеси от твоя страна, би трябвало да имаш кола, която ще се продаде много по-скъпо, отколкото си я купил. Ако си си направил добре сметката, ще си на печалба и ще можеш да повториш цикъла.

Ето и още идеи от серията за допълнителен доход: Продавай преработени вещи.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации