Лични финанси

Личен месечен бюджет - мисия възможна

Публикувано на 24 април 2018 от Валентина Райнова

Личен месечен бюджет - мисия възможна

Управляваш успешно пътуването си, а как се справяш с личните си финанси? Известен факт е, че потребителското поведение е основен показател за безопасното управление на финансовите средства.

Ако обичаш да пътуваш, знаеш че за всяко пътуване е необходимо да направиш подробен план и стройна организация – резервираш билети по-рано, набелязваш културни забележителности и кулинарни изкушения, които желаеш да разгледаш и опиташ, и не на последно място - да се забавляваш.

Необходимо е малко усилие и няколко важни стъпки, които ще ти помогнат да се справиш с управлението и на финансите си:

План за действие  – състави месечен бюджет

Съставяйки личен месечен бюджет всъщност съставяш план, с който следиш как изразходваш парите си. Като начало е необходимо малко време, затова се настани удобно и не бързай. В основата на бюджета са приходите (доходите, които получаваш) и разходите (всички средства, които изразходваш).

Нашият съвет: В помощ могат да ти бъдат запазените касови бележки, фактури и разплащателни документи.

Разпределение на разходите

С тази стъпка може да разбереш къде отиват средствата ти. Тук ще научиш, че има различни категории разходи – постоянни (такива , които трудно може да пренебрегнеш) като ток, телефон, наем, гориво и т.н., непредвидени (тези, които не желаеш, но често те изненадват неприятно) – като ремонт на колата, емоционални (такива, които са продиктувани от неустоимото ти желанието да притежаваш определено нещо)  и много други. 

Нашият съвет: Не забравяй да отделиш средства и за спестяване!

Ревизирай и контролирай 

Звучи страшно, но всъщност е много полезно. Месечният бюджет няма за цел просто да записваш изразходваните средства. Негова цел е да те накара да анализираш поведението си, както и да изградиш стратегия за бъдещо действие. Ако често надвишаваш приходите си - помисли по какъв начин да редуцираш разходите си.

Нашият съвет: Помисли и за допълнителен доход!

Бюджетът не е константна величина, той се променя често според различни обстоятелства – предвидими или недотам предвидими – също като пътуването.

Твоята задача е да бъдеш подготвен за всяко едно от тях - наша цел е да направим твоята мисия възможна!

Следвай нашите предложения, за да подобриш бюджета си като вземеш хитри финансови решения. А всеки твои план може да стане реалност с потребителските кредити  от БНП Париба Лични Финанси.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации