Лични финанси

И сметките ниски, и природата чиста

Публикувано на 5 октомври 2022 от Методи Пейков

И сметките ниски, и природата чиста

3 идеи как да пестим пари с отговорно потребление

Днес все по-често чуваме как се покачват цените на тока, на водата и на парното и се замисляме какво можем да направим, за да намалим тези разходи. В същото време като хора, които са се изкачили по-нагоре по пирамидата на Маслоу, ние сме загрижени не само за базовите си нужди, но и се стремим да помогнем за опазването на околната среда. И тук идва въпросът могат ли да се съчетаят благополучието на семейния бюджет и използването на по-малко природни ресурси. Отговорът е категорично да и ключът е в устойчивото потребление.

Какво означава „устойчиво потребление“

Това е модел, в който се стремим да оптимизираме потреблението си, така че да редуцираме използването на ресурси и да намалим въглеродния си отпечатък. Първата полза е опазването на природата, а втората е че така пестим пари. Ето как:

Модерните уреди намаляват сметката за ток

Замяната на старите уреди с ново поколение с по-висок енергиен клас директно се отразява на сметката ни ток. Най-голямото перо в сметката за електричество е отоплението. Затова помислете дали сте избрали най-оптималния вариант за вашия дом. Например, ако сте от хората, които използват електрически радиатори или конвектори ви съветваме да ги замените с климатици. Обикновено тези уреди консумират 2-3 kW на час и отдават същото количество топлина. В същото време, модерните климатици консумират 1,5-1,7 kW на час, а отдават 3-4 пъти повече топлина. Те затоплят дома по-бързо и се изключват при достигане на зададената температура, за разлика от радиаторите. Да, новият климатик е скъпа инвестиция, но тя се изплаща много бързо във времето.

Друга стъпка да спестим от отопление е да заменим старите радиатори на парното с нови. Причината е, че новите алуминиеви радиатори са с много по-висок коефициент на полезно действие в сравнение с чугунените, а и изглеждат много по-добре.

Нови смесители на вода пестят десетки левове всеки месец

Електричеството е само едно от големите пера в ежемесечните ни разходи. Друг е водата. Добрата новина е, че потреблението на този изключително ценен природен ресурс също може да бъде намалено. За това има два подхода.

Първият е замяната на стандартните смесители на мивките и душа с нови, които обогатяват водата с въздух. Така получаваме силна струя, можем да се измием или изкъпем добре и в същото време използваме до 30% по-малко вода. Според данни от НСИ, българите използват средно малко под 100 литра вода дневно. А сега си помислете колко по-малко ще платите в края на месеца, ако сметката ви е за 2 000 литра, а не за 3 000.

Вторият подход за пестене на вода отново е свързан с модерни уреди. Новото поколение перални и съдомиялни машини използват много по-малко вода от предшествениците си. А в същото време перат и мият още по-добре заради технологичното развитие на уредите. Така че, може би сега е моментът да се замислите за подмяна на 10-15 годишната техника.

Колко струват ефективните уреди?

Много хора си мислят, че колкото по-модерен и ефективен е един уред, толкова по-висока е неговата цена. Истината е, че благодарение на развитието на технологиите, днес среден клас техника е много по-ефективна в сравнение с топ модел на премиум бранд от по-старо поколение, така както нов три литров двигател замърсява много по-малко от стара Жигула с 1,5 бензинов агрегат.

Ето защо ви съветваме да направите първата стъпка към по-устойчиво потребление като замените уредите в дома си. Така ще консумирате много по-малко вода и електричество и съответно ще плащате по-ниски битови сметки. Освен това ще дадете и своя принос за опазването на природата и нейните ресурси, които за съжаление не са неизчерпаеми.

А ако имате нужда от финансиране за новите ви покупки, винаги можете да разчитате на БНП Париба Лични Финанси и удобните потребителски кредити на банката, съобразени с вашите проекти и възможности.

Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации