Лични финанси

Финансова грамотност и защо е важна за теб

Публикувано на 25 юни 2019 от Веселина Евтимова

Финансова грамотност и защо е важна за теб

Случвало ли ти се е да не можеш да посрещнеш непредвиден разход.

Ако отговорът е не, то умело управляваш личните си финанси и финансовата ти грамотност е за завиждане. Но ако често се случва да харчиш повече, отколкото получаваш, и все не успяваш да спестиш, то имаш нужда да подобриш знанията и уменията си.

Финансова грамотност

Важно е да знаеш как да управляваш парите си; редовно да проследяваш приходите и разходите си; да не харчиш повече, отколкото получаваш – всички тези неща са част от твоята финансова грамотност. Целият набор от умения и знания за финанси, които ти помагат да вземаш решения, определят твоите лични финанси - какво е кредит, как да ползваш кредитната си карта правилно, защо е важно да четеш месечното си извлечение, как правилно да разбереш условията на кредита, за който кандидатстваш, колко е лихвата по потребителския ти кредит. 

Mесечен бюджет

Ако искаш да управляваш правилно средствата си, първо трябва да направиш месечен бюджет или финансов план. Отбележи всички източници на доход за месеца и изброй всички разходи. Не забравяй да добавиш и други разходи, като например, лятната почивка, разходи за застраховки – за колата, ако имаш такива. Ако установиш, че разходите са повече от доходите ти, трябва да започнеш да ревизираш харченето си през месеца.

Проследявай редовно личните си финанси

Добре е често да проследяваш средствата, които имаш и харчиш според бюджета, който си направил. Може и да ти се струва прекалено да проверяваш всяка седмица своите сметки и акаунти, но това също е важен белег за финансовата ти грамотност. Така ще знаеш с какви средства разполагаш. А и ще виждаш регулярно какво се случва с постъпленията ти, какви такси са ти удържани за обслужване и др.

Обедини задълженията си

В днешния променящ се свят всеки се възползва лесно и бързо от възможностите, които финансовите институции дават. За няколко минути, без дори да е необходимо да ходиш до банков клон, можеш да изтеглиш кредит и да си купиш желаната стока на изплащане. Но понякога рискуваш да натрупаш прекалено много заеми и в един момент да не успяваш да ги следиш. В такива ситуации можеш проучиш как да обединиш задълженията си.

Поставяй си цели

Нова кола, курс за допълнителна професионална квалификация или обиколка из Европа – поставянето на конкретни цели за близко или далечно бъдеще са добър не започнеш да спестяачин да подобриш не само финансовата си грамотност, но и финансовото си състояние. Така ще следиш редовно личните си финанси, за да осъществиш плануваното. С времето ще станеш по-внимателен и организиран – ще преценяваш внимателно какво да си позволиш и от какво да се лишиш, за да постигнеш целта си.

Използвай разумно кредитните си карти

Кредитната карта е удобно решение в днешно време – разполагаш с пари по всяко време. Но за да можеш да я използваш разумно, трябва да притежават добра финансова грамотност. Какво имаме предвид ли? Например, поинтересувай се какви са условията, лихвеният процес и падежната дата. Така ще можеш да се възползваш умело от възможностите, които кредитната карта ти предоставя. Научи какви са предимствата да пазаруваш с кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации