Лични финанси

Допълнителни разходи при покупка на употребяван автомобил

Публикувано на 12 октомври 2016 от Лили Николова

Допълнителни разходи при  покупка на употребяван автомобил

При покупка на автомобил, освен цената на колата, трябва да предвидиш и някои допълнителни разходи. Ето кои са те:

Първоначален оглед

Съветваме те преди сделката да закараш колата в сервиз, на който имаш доверие, за да я огледат професионалисти. Цената е около 30 лева плюс разходите за транспорт до там. Така ще знаеш дали покупката си заслужава и колко ще ти излезе накрая.

Такси за регистрация

При регистрацията в КАТ се плащат различни такси за прехвърляне на колата. Самата регистрация е около 60 лв. Към нея трябва да се добави еко такса от около 250 лв., при положение, че това е първа регистрация на автомобила в България. Не забравяй и задължителния технически преглед, който е около 40 лв.

Прехвърляне и данъци

Ако колата вече е регистрирана в България, трябва да предвидиш нотариалните такси за прехвърлянето ѝ. Те са процент от стойността, на която се сключва сделката. За кола на стойност около 10 000 лева, възлизат на 200-250 лева. Към това трябва да се добави и местния данък.

Първоначално обслужване

Когато купуваш употребявана кола, има няколко задължителни ремонтни работи. Това са: смяна на масло и филтри, обслужване на спирачките и смяна на ангренажен ремък. За среден клас автомобил, това са около 1 000 – 1 300 лева, в зависимост от марката и модела.

Може да възникнат и допълнителни разходи за ремонти по ходовата част. Препоръчваме ти да не ги спестяваш, тъй като става дума за личната ти сигурност.

Към първоначалното обслужване спада и покупката на нови гуми – летни или зимни, в зависимост от сезона. При тях цените започват от 70-80 лева за най-евтините и могат да стигнат до 300 лева за премиум модели.

Застраховки

Задължително е да направиш застраховка „Гражданска отговорност“. За споменатия среден клас кола, тя е 200-250 лева. Хубаво е да сключиш и застраховка „Каско“, която вероятно ще е около 500 лева. Така ще си осигуриш спокойствие при настъпване на неочаквано събитие.

Други разходи

Добре е да предвидиш и пари за винетка. Ако пътуваш много, най-изгодно е да си купиш годишна на цена 97 лева. Въпрос на преценка е дали да си купиш целогодишна или за по-кратък период.

В допълнителните разходи влиза изпиране на салона, цялостно почистване на автомобила, както и обслужване на климатика, което е важно за комфорта при пътуване.

Как да финансираш разходите за покупка?

Допълнителните разходи са значително перо при покупката на употребявана кола. Добрата новина е, че можеш да ги покриеш с нашия специализиран кредит за покупка на автомобил, който ти дава свободата да избереш най-удобния за теб размер на вноската и срок на изплащане. Той има и редица други предимства, които можеш да прочетеш в блога ни.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации