Лични финанси

Нашите добри съвети за твоя добър кредит

Публикувано на 2 ноември 2017 от Валентина Райнова

Нашите добри съвети за твоя добър кредит

Всички желаем финансова свобода, а кредитните карти ни я дават много бързо. С голямата свобода обаче идва и голямата отговорност.

Никога досега не е било по-лесно да имаш кредитна карта и да я използваш с толкова привилегии. Но понякога се нуждаеш и от някой добър съвет относно нейната употреба, защото е много по-лесно да получиш кредитна карта, отколкото да я използваш мъдро.

Вече познаваш основните четири съвета, които да спазваш с първата си кредитна карта, но разбери и какво не бива да забравяш, за да продължиш да я ползваш с лекота, спокойствие и удоволствие.

Определи бюджет

Първото и най-важно правило при употребата на кредитна карта е да си създадеш бюджет, към който да се придържаш. Да, кредитната карта идва с лимит, но това не означава, че трябва да го надхвърляш.
Ти си този, който най-добре познаваш финансовите си възможности и знаеш колко можеш да си позволиш на месец, така че преценявай покупките си внимателно, за да не ти се налага да плащаш лихва.

Нагласи лимита си според заплатата

Направи разчет на сметките си преди да се решиш да вземеш кредитна карта. Неписаното правило е, че лимитът ти трябва да е по-малък от три четвърти от месечната ти заплата.

При условие, че лимитът ти е по-висок от тази сума, по-добре ще е да можеш да плащаш веднага след ползването на картата. Ако не успееш, лихвата ще се натрупа и ще бъде по-трудно да се справиш.

Следи сметките си

Гледай внимателно колко точно харчиш всеки месец с кредитната си карта. Обърни внимание какъв процент от покупките ти са импулсивни и колко от средствата ти отиват за дреболии.
Ако не внимаваш достатъчно как харчиш, можеш да натрупаш разходи, които да не успееш да покриеш навреме.

Не кандидатствай за няколко кредита наведнъж

Понякога може да се изкушиш да изтеглиш кредит, за да се разплатиш за кредитната си карта или обратното. Може би обмисляш да вземеш кредитната карта, за да погасиш сметки по друга кредитна карта?
Това не е добра стратегия. Следвай горните съвети и няма да ти се наложи да прибегнеш до тези мерки.

Не забравяй, че кредитната карта може да улесни ежедневието ти, но за да я управляваш добре, ще ти е необходима малко дисциплина.

Помни, че кредитната карта е допълнение към бюджета ти, а не основен метод за разплащане. Направи така че, кредитната карта да работи за теб.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации