Лични финанси

Дигиталният портфейл – ново измерение за личните ти финанси

Публикувано на 7 септември 2021 от Петко Палазов

Дигиталният портфейл – ново измерение за личните ти финанси

Удобството и сигурността са на първо място.

Дигитализирането на физическия портфейл отдавна е факт, а с него идват и неограничените възможности.

Какво представлява дигиталният портфейл?

Дигиталният портфейл е приложение за молбилни устройства и компютри, позволяващо на ползвателя му не само да съхранява средства и да прави трансакции, но и достъп до много други полезни услуги, които ти помагат в забързаното ежедневие.

Основната му функция все пак си остава съхранението на парични единици в електронна форма и да позволява закупуването на стоки и услуги от потребителя. Практически погледнато всеки един притежател на смартфон е потенциален ползвател на дигитален портфейл, като по този начин мобилното ни устройство буквално се превръща в портмоне и може да ни спести носенето на пари в брой, кредитни и дебитни карти, карти за лоялност и други.

Как работи?

На пазара вече има множество приложения,  които позволяват на потребителите на iOS и Аndroid да ползват усугата. След изтегляне на програмата на съответното устройство е необходимо клиентът да въведе личните си данни, както и да заснеме личната си карта лице и гръб. При част от приложенията се изисква да се въведат данните на физическите банкови карти (кредитни и/или дебитни), които да се дигитализират – тоест да можеш да правиш трансакции с тях чрез мобилното устройство (смартфон, смарт часовник, таблет, компютър).

При други услуги с регистрацията на клиента се създава виртуална банкова сметка и е налице възможност за получаването на физическа карта, посредством която да има достъп до средствата по сметката, които е необходимо да бъдат предплатеени предварително. Благодарение на NFC (near-field communication) технологията е достатъчно само да приближиш мобилното си устройство до POS терминала, за да извършиш плащането. Повечето от приложенията позволяват да бъдат дигитализирани билети за различни прояви и карти за лоялност, което ти спестява физическото им носене.

Какви са предимствата?

С дигиталния портфейл може да правиш трансакции и преводи 24/7 като не се налага да се съобразяваш с работното време на банките и да чакаш на опашки – едно кликване и сумите са преведени по посочена от теб банкова сметка. Не е за пренебрегване и факта, че услугите на FinTech (Financial Technology) компаниите често са значително по-изгодни от тези, предлагани от банките, което означава, че освен време, пестиш и пари.

Вече не е необходимо да носиш всичките си банкови карти с теб – необходим ти е само твоя смартфон, чрез който можеш да плащаш в интернет, да правиш банкови преводи или да плащаш безконтактно в търговските обекти. При плащането на POS терминал трябва само да доближиш телефона до терминала и сумата за заплащане автоматично ще бъде изтеглена от профила ти.

Всяка една направена от теб трансакция се отразява в приложението, което ти позволява да си информиран по всяко време за разходите, които правиш и по този начин да управляваш по най-ефективния начин личните си финанси. Много от приложенията позволяват да организираш бюджета си като включват възможности за автоматично спестяване на част от средствата, поставяне на лимити и дори инвестиране.

Едно от най-големите предимства на дигиталния портфей е изключително високото ниво на сигурност, което осигурява на потребителите. На първо място следва да отбележим, че ти си този, който определя размера на сумата, с която да разполагаш в телефона, което ограничава рисковете до размера на тази сума.  Дори и телефонът ти да попадне в чужди ръце би било много по-трудно другото лице да извърши злоупотреба с твоите средства, тъй като ще трябва да преодолее защитата на телефона ти (ПИН код, биометрични данни като пръстов отпечатък и лицево разпознаване) и едва след това да се опита да пробие защитата на самия дигитален портфей.

Предложението на БНП Париба Лични Финанси

Вследствие на съвместната работа на Phyre (признат от CESA за най-добрия български FinTech стартъп за 2019 и 2020 г.) и БНП Париба Лични Финанси първият револвиращ кредит през дигитален портфейл в България вече е факт. Услугата ти позволява за минути да провериш какъв кредитен лимит (максималният размер е до 4000 лева) може да ти бъде отпуснат, като средствата са в портфейла ти до 15 минути след заявката.

Проверката на кредитния лимит не е свързана с начисляването на такси – след като го отключиш ти решава кога да го използваш. Чрез услугата не губиш време за посещението на офис, като в същото време ползваш изгодни условия. Приложението ти позволява да наблюдаваш движението по кредита.

Важно е да знаеш, че кредитът се погасява на месечни вноски, като падежната дата е винаги първо число на месеца. Тъй като кредитът е от револвиращ тип, можеш да усвояваш суми когато и колкото пъти пожелаеш. След като направиш погасителна вноска, възстановената част от кредитния лимит отново е на твое разположение. 

Бъди в крак с новите технологи и не пропускай възможността да се възползваш от пreдимствата на най-модерния и сигурен начин за разплащане.

Петко Палазов

Здравей, аз съм Петко Палазов

Здравей, аз съм Петко Палазов

От две години съм юрисконсулт в съдебен отдел на БНП Париба Лични Финанси.


Как управлявам парите си?

Разумното и отговорно управление на личните финанси ми дава свобода да се занимавам с нещата, които са наистина важни за мен и да осъществявам плановете си. Убеден съм, че финансовата грамотност може да помогне на всеки от нас да постигне начина на живот, към който се стреми.

Още мои публикации