Лични финанси

Четири съвета за първата ти кредитна карта

Публикувано на 10 май 2017 от Кристиана Банкова

Четири съвета за първата ти кредитна карта

Кредитните карти са огромно удобство и днес почти всеки има една или няколко. Виж какво е важно да знаеш за първата ти карта.

Много е важно картата да работи за теб, а не да бъде бреме, с което не можеш да се справиш. Има хора, които използват картите си неправилно и това води до свръхзадлъжнялост, лоша кредитна история и затруднения за личния бюджет. Ето защо днес ти даваме няколко съвета какво е важно да правиш, когато получиш първата си кредитна карта.

Внимателно се запознай с условията

Когато получиш картата си, с нея ще има подробно описание на всички условия за ползването ѝ. От него ще научиш каква е лихвата; какви такси има към картата, ако я ползваш в чужбина; на кое число трябва да платиш минималната вноска; какъв е гратисният ти период и какво да правиш, ако загубиш картата или ти я откраднат. Съветваме те внимателно да се запознаеш с тях, а ако не разбираш нещо, да попиташ финансовата институция, издала картата.

Проучи таксите за обслужване

Много карти са с различни промоции, например една година без такси или по-ниска лихва за определен период от време. Внимателно сравни офертите и избери най-изгодната за теб. На пазара има и кредитни карти, като тези на БНП Париба Лични Финанси, които са без годишна такса за обслужване.

Провери и колко ще ти струват извлеченията и СМС известяването при трансакция. Дори и на пръв поглед малък, този разход може да акумулира сериозна сума на края на годината. Затова те съветваме да избереш карта с ниски или нулеви такси за известяване или извлечения. С цел да спести тези средства на клиентите, БНП Париба Лични Финанси не начислява такива такси.

Не пропускай падежна дата

Кредитната карта е страхотен инструмент за натрупване на добра кредитна история. Затова е важно да плащаш задълженията си навреме, което ще бъде отчетено в кредитната ти история. Не е нужно да покриваш цялата използване сума. Дори и минималната вноска, ако е платена навреме дава индикации, че редовно обслужваш задълженията си. И един съвет – не чакай падежната дата, за да платиш. По-добре прави вноската 2-3 дни по-рано, за да си сигурен, че плащането ще стигне навреме до финансовата институция.

Определи си лимит и цели, за които ползваш картата

Една кредитна карта може да има и силно дисциплинираща роля по отношение на бюджета ти. Определи си каква сума от нея ще ползваш и за какво. Например, ако си решил да си купиш нова пералня, може да заложиш вноските в месечния си бюджет и така всеки месец ще обслужваш картата си коректно.

Кредитната карта дава финансова сигурност. Но за да си напълно спокоен, трябва разумно да преценяваш за какво и кога да я ползваш. Например, тя е чудесен инструмент, когато планираш пътувания и със сигурност ще улесни ваканцията ти.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации