Лични финанси

Четири съвета за първата ти кредитна карта

Публикувано на 10 май 2017 от Кристиана Банкова

Четири съвета за първата ти кредитна карта

Кредитните карти са огромно удобство и днес почти всеки има една или няколко. Виж какво е важно да знаеш за първата ти карта.

Много е важно картата да работи за теб, а не да бъде бреме, с което не можеш да се справиш. Има хора, които използват картите си неправилно и това води до свръхзадлъжнялост, лоша кредитна история и затруднения за личния бюджет. Ето защо днес ти даваме няколко съвета какво е важно да правиш, когато получиш първата си кредитна карта.

Внимателно се запознай с условията

Когато получиш картата си, с нея ще има подробно описание на всички условия за ползването ѝ. От него ще научиш каква е лихвата; какви такси има към картата, ако я ползваш в чужбина; на кое число трябва да платиш минималната вноска; какъв е гратисният ти период и какво да правиш, ако загубиш картата или ти я откраднат. Съветваме те внимателно да се запознаеш с тях, а ако не разбираш нещо, да попиташ финансовата институция, издала картата.

Проучи таксите за обслужване

Много карти са с различни промоции, например една година без такси или по-ниска лихва за определен период от време. Внимателно сравни офертите и избери най-изгодната за теб. На пазара има и кредитни карти, като тези на БНП Париба Лични Финанси, които са без годишна такса за обслужване.

Провери и колко ще ти струват извлеченията и СМС известяването при трансакция. Дори и на пръв поглед малък, този разход може да акумулира сериозна сума на края на годината. Затова те съветваме да избереш карта с ниски или нулеви такси за известяване или извлечения. С цел да спести тези средства на клиентите, БНП Париба Лични Финанси не начислява такива такси.

Не пропускай падежна дата

Кредитната карта е страхотен инструмент за натрупване на добра кредитна история. Затова е важно да плащаш задълженията си навреме, което ще бъде отчетено в кредитната ти история. Не е нужно да покриваш цялата използване сума. Дори и минималната вноска, ако е платена навреме дава индикации, че редовно обслужваш задълженията си. И един съвет – не чакай падежната дата, за да платиш. По-добре прави вноската 2-3 дни по-рано, за да си сигурен, че плащането ще стигне навреме до финансовата институция.

Определи си лимит и цели, за които ползваш картата

Една кредитна карта може да има и силно дисциплинираща роля по отношение на бюджета ти. Определи си каква сума от нея ще ползваш и за какво. Например, ако си решил да си купиш нова пералня, може да заложиш вноските в месечния си бюджет и така всеки месец ще обслужваш картата си коректно.

Кредитната карта дава финансова сигурност. Но за да си напълно спокоен, трябва разумно да преценяваш за какво и кога да я ползваш. Например, тя е чудесен инструмент, когато планираш пътувания и със сигурност ще улесни ваканцията ти.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации