Лични финанси

Четири причини да планираш зимната ваканция през юли

Публикувано на 12 юли 2016 от Лили Николова

Четири причини да планираш зимната ваканция през юли

Знаем, че си на морска вълна и мислиш за пясък, чайки и вълни, но колкото и странно да ти звучи, сега е времето да планираш зимната си ваканция.

Както и преди сме писали, планирането е в основата на финансовата стабилност. И колкото по-отдалече започнеш, толкова по-добре. Затова днес ще ти дадем четири причини да започнеш да организираш зимната си ваканция още сега.

Настаняването ще ти излезе по-евтино

Сега е най-подходящото време да резервираш хотел, особено ако си наясно точно кога ще почиваш през зимата. В момента цените в зимните курорти са поне с 30-35% по-ниски в сравнение с периода септември-октомври, когато основно се правят резервациите.

И пътят ще е по-изгоден

Ако си избираш дестинация в чужбина, ще ти трябват самолетни билети. Както знаеш, и тях е добре да купиш по-рано. Колкото повече наближава полетът, толкова по-скъпи ще стават. Затова, след като резервираш хотела, разгледай и офертите на авиокомпаниите.

Ще можеш да си купиш изгодно нова екипировка

Старо правило на разумните шопинг маниаци е през лятото да купуват ски, а през зимата бански. През топлите месеци са големите намаления на ски и сноуборд екипировка – нова и втора ръка. От една страна търговците очакват новите колекции и се стремят да продадат старите. Затова и намаленията могат да стигнат до 40-50%, а понякога дори и да надминат 60%.

Подобно е положението и при екипировката втора употреба. Големи зимни комплекси в Австрия, Германия, Италия и Франция сменят ските, обувките и сноубордовете, които отдават под наем с нови. Предприемчиви търговци се възползват от това, купуват старото оборудване, карат го в България и го продават доста изгодно. Цената зависи от марката и състоянието на продуктите, но е добре да знаеш, че обикновено можеш да преговаряш.

Ще можеш отрано да сметнеш бюджета

Колкото по-отрано предвидиш почивката, толкова по-прецизен бюджет ще можеш да изготвиш. Не забравяй, че до края на годината има сериозни разходи като: подготовка за първи учебен ден, Коледа и Нова година. Затова е добре да планираш колко пари ще са ти необходими и как да ги осигуриш.

Ако след като направиш всички калкулации се окаже, че има някакъв недостиг, ще имаш достатъчно време да помислиш и за специализиран кредит за пътуване. Така ще разсрочиш плащанията във времето, няма да натовариш семейния бюджет и ще можеш да си доставиш всички зимни удоволствия, които планираш.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации