Лични финанси

Четири нетрадиционни ски дестинации

Публикувано на 14 ноември 2016 от Кристиана Банкова

Четири нетрадиционни ски дестинации

Първият сняг вече покри планините, което означава, че е време да приготвиш ските. И за да сме полезни, днес ти предлагаме 4 дестинации, които едва ли са ти хрумвали.

Обикновено, когато стане дума за ски ваканция в чужбина, първите асоциации са: Италия, Франция и Австрия. Но има и доста по-близко разположени варианти в съседните ни държави. И така ето какво предлагат Гърция, Македония, Сърбия и Румъния:

Гърция

Естествено, че в Гърция се ходи основно на море, но и възможностите за ски туризъм не са за пренебрегване – не забравяй, че вторият по височина връх на Балканите е именно там. Страната има 24 ски курорта, със 198 км писти и 123 лифта. Надморската височина на пистите е от 1 170 до 2 480 метра.

Препоръчваме ти курортите в Северна и Централна Гърция по две причини – по-близо са до България и са по-високи, което допринася за страхотното ски изживяване. Както знаеш от летните си пътувания, в Гърция можеш да намериш настаняване и за 15 евро на вечер, и за 50, същото важи и за зимните дестинации. Цените на ски картите варират от 11 до 30 евро на ден.

Македония

Трите основни ски курорта в Македония са разположени в западната част на страната, в Шар планина. Общо предлагат 38 км писти и 28 лифта. По-голямата част от съоръженията са в курорта Маврово - 25 км писти и 14 лифта. Цената на дневните карти е 18-20 евро. Цените в Македония са близки до тези в България, така че няма да има голяма разлика, ако опиташ нова ски дестинация.

Сърбия

Западната ни съседка има 5 основни ски курорта. Един от тях, Бабин зъб, със своите 13 км писти и 5 лифта е буквално на българската граница. Най-добрият сръбски курорт, Копаоник, е на 300 км от София. Той е с 55 км писти и 24 лифта. Имай предвид, че цените на хотелите са доста високи в сравнение с България, а дневните карти се движат в интервала 15-30 евро.

Румъния

Благодарение на Карпатите, Румъния може да се похвали с над 90 ски курорта. Ако решиш да практикуваш хобито си на север от Дунав, ти препоръчваме курортите в Синая – близо е до България и е с най-добри ски възможности със своите 22 км писти и 9 лифта. Цените за настаняване в Румъния са повече от прилични, като хубав хотел може да се намери и за около 20 евро на вечер. Цените на ски картите са от 8 до 36 евро на ден.

Това са няколко „екзотични“ ски дестинации за зимната ти ваканция, но ако искаш да заложиш на сигурно, виж и най-популярните. Не забравяй и да си припомниш и съветите ни за избор на екипировка.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации