Лични финанси

Четири нетрадиционни ски дестинации

Публикувано на 14 ноември 2016 от Кристиана Банкова

Четири нетрадиционни ски дестинации

Първият сняг вече покри планините, което означава, че е време да приготвиш ските. И за да сме полезни, днес ти предлагаме 4 дестинации, които едва ли са ти хрумвали.

Обикновено, когато стане дума за ски ваканция в чужбина, първите асоциации са: Италия, Франция и Австрия. Но има и доста по-близко разположени варианти в съседните ни държави. И така ето какво предлагат Гърция, Македония, Сърбия и Румъния:

Гърция

Естествено, че в Гърция се ходи основно на море, но и възможностите за ски туризъм не са за пренебрегване – не забравяй, че вторият по височина връх на Балканите е именно там. Страната има 24 ски курорта, със 198 км писти и 123 лифта. Надморската височина на пистите е от 1 170 до 2 480 метра.

Препоръчваме ти курортите в Северна и Централна Гърция по две причини – по-близо са до България и са по-високи, което допринася за страхотното ски изживяване. Както знаеш от летните си пътувания, в Гърция можеш да намериш настаняване и за 15 евро на вечер, и за 50, същото важи и за зимните дестинации. Цените на ски картите варират от 11 до 30 евро на ден.

Македония

Трите основни ски курорта в Македония са разположени в западната част на страната, в Шар планина. Общо предлагат 38 км писти и 28 лифта. По-голямата част от съоръженията са в курорта Маврово - 25 км писти и 14 лифта. Цената на дневните карти е 18-20 евро. Цените в Македония са близки до тези в България, така че няма да има голяма разлика, ако опиташ нова ски дестинация.

Сърбия

Западната ни съседка има 5 основни ски курорта. Един от тях, Бабин зъб, със своите 13 км писти и 5 лифта е буквално на българската граница. Най-добрият сръбски курорт, Копаоник, е на 300 км от София. Той е с 55 км писти и 24 лифта. Имай предвид, че цените на хотелите са доста високи в сравнение с България, а дневните карти се движат в интервала 15-30 евро.

Румъния

Благодарение на Карпатите, Румъния може да се похвали с над 90 ски курорта. Ако решиш да практикуваш хобито си на север от Дунав, ти препоръчваме курортите в Синая – близо е до България и е с най-добри ски възможности със своите 22 км писти и 9 лифта. Цените за настаняване в Румъния са повече от прилични, като хубав хотел може да се намери и за около 20 евро на вечер. Цените на ски картите са от 8 до 36 евро на ден.

Това са няколко „екзотични“ ски дестинации за зимната ти ваканция, но ако искаш да заложиш на сигурно, виж и най-популярните. Не забравяй и да си припомниш и съветите ни за избор на екипировка.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации