Лични финанси

Черният петък и 8 съвета за по – сигурно и разумно пазаруване

Публикувано на 26 ноември 2021 от Методи Пейков

Черният петък и 8 съвета за по – сигурно и разумно пазаруване

Споделяме съвети за пазаруване по време на Черен петък

Ако се изкушавате от тазгодишните оферти на Черният петък, тези 8 съвета ще ви помогнат да пазарувате по – сигурно и разумно.

Бърз преглед на съветите:
>Проучете цените на набелязаните продукти
>Направете си списък с магазините, които предлагам сходни продукти
>Бъдете бдителни към непознати марки
>Проверете за фалшиви отзиви
>Ако пазарувате техника, имайте това предвид
>Гледайте цената, а не „отстъпката“
>Печелете, докато харчите
>Избягвайте да пазарувате, когато сте свързани с публични Wi-Fi мрежи

Проучете цените на набелязаните продукти
Проучване е установило, че 85% от продуктите в предходни „разпродажби“ на Черния петък вече са били на същата цена или по-ниска през последните шест месеца. Има полезни уеб сайтове, които можете да използвате, за да проверите каква е била цената на даден продукт във времето, за да сте сигурни дали цената наистина си заслужава. Пример за такъв сайт е PriceRunner, който има широко пазарно покритие.

Направете си списък с магазините, които предлагам сходни продукти
Активността на потребителите през Черния петък е повишена, затова и бързината при покупка е от решаващ фактор за ловците на оферти. Ако имате предварително набелязани брандове възможността да се лутате намалява. По този начин можете бързо да се насочите към следващият сайт или магазин, в който има наличия от продуктът, който искате търсите.

Бъдете бдителни към непознати марки
Евтините оферти са навсякъде на Черният петък, но само защото телевизор има 4K и HDR като обявени характеристики, не означава, че ще има толкова добра картина, колкото модел с по - известна марка. Не казваме, че всяка марка, за която никога не сте чували, е лоша, но има причина някои да са известни, а други да се появяват само при разпродажба.

Проверете за фалшиви отзиви
С приложения за смартфон и добавки (extensions) за браузъри има удобен начин удостоверяване достоверността на отзивите. Само защото даден артикул в популярен сайт има положителни отзиви, не означава непременно, че е добър продукт. Може да бъде подплатен с така наречените спам отзиви, за да изглежда по-добре, отколкото е в действителност.

Ако пазарувате техника, имайте това предвид
Повечето техника, включително смартфоните, телевизори и таблети, се пускат на едногодишен цикъл. Какво значи това? Големите технологични компании правят всичко възможно, за да изкушат потребителите да купят най-новият им модел въпреки факта, че предният модел и бил представен едва година по - рано. „Забравеното“ устройство, което празнува първия си рожден ден, все още може да бъде повече от адекватна покупка при това на доста по – намалена цена.

Гледайте цената, а не „отстъпката“
Не приемайте, че сделката си заслужава само защото се казва, че предлага голяма отстъпка. Оферти от типа „беше 100лв, сега е 20“ често преувеличават намалението, което всъщност получавате.

Печелете, докато харчите
Ако се готвите за голяма покупка (или няколко), проверете дали може да получите cashback. Платформите предлагащи тази услуга за по – известните търговски марки, а и е безплатно да се регистрирате. Но не позволявайте на примамката на кешбека да ви отведе към продукт с ниска стойност. Мислете за това като за бонус, вместо да го използвате като отправна точка, за да решите какво да купите и откъде. Лесен начин да увеличите връщането на парите си е да плащате с кредитна карта, като нашата, която ви дава cashback при определени условия.

Избягвайте да пазарувате, когато сте свързани с публични Wi-Fi мрежи
Винаги приемайте, че обществените Wi-Fi мрежи не са защитени, дори и да изглеждат, че са. Обществените мрежи – като например в ресторант, кафене, хотел, библиотека или в зъболекарския кабинет – може да нямат никаква сигурност или да имат много слаба защита. Така или иначе, те могат да ви направят уязвими за различни атаки от хакери, свързани с такъв вид мрежи. Освен това някои компании регистрират или наблюдават използването на тяхната мрежа от клиенти или потребители. Ако все пак сте свързани с такава мрежа избягвайте въвеждането на чувствителни данни (информация за банкова сметка, данни за кредитна или дебитна карта и т.н.).

 

Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации