Лични финанси

Бюджет по време на бременност

Публикувано на 23 септември 2020 от Добрияна Караджова

Бюджет по време на бременност

Рано или късно голяма част от дамите се сблъскват с този проблем – как да планират покупките на максимално много неща за кратък период.

Обезщетението преди четиридесет и пет дневния болничен е осемдесет на сто от брутното трудово възнаграждение за последните двадесет и четири месеца. Ако ти си от щастливките, чиито работодател ги осигурява върху реалната заплата, ще ти е доста по- лесно да си направиш бюджет. Но все пак има и начин да предвидиш разходите си и със значително по-малка сума.

Ето няколко изпитани съвета как да се справиш:

Вземи си ПИК код от НОИ

В случай, че продължаваш да ходиш на работа до раждането на детето, ще знаеш каква заплата ще получиш следващия месец. Но тъй като голяма част от дамите са в болничен през цялата бременност, те ще получават парични средства не от своя работодател, а от Националния осигурителен институт. За да не се чудиш кога точно ще имаш превод и какъв ще бъде той, можеш да следиш онлайн всички плащания от държавния бюджет в сайта им със своя ПИК-код. Би могла да го заявиш лично в офиса на НОИ по постоянен адрес, да упълномощиш някой близък, за да го получи вмето теб или да го изискаш онлайн с електронен подпис. Издаването е напълно безплатно и благодарение на този документ можеш да следиш всички входирани болнични листове, както и датата на превода. В случай, че не получиш своя превод в указания срок, можеш да се обърнеш към счетоводителя на фирмата, в която се осигуряваш или да посетиш офис на НОИ.

Списък с вещи

Дойде време и  за списъкът с покупки. След като пресметнеш приблизителния си месечен доход, можеш да започнеш да правиш списък с вещи за появата на бебето. Съветвам те да си направиш два списъка – задължителни и необходими.

А) Задължителен списък – тук можеш да добавиш всички стоки, без които няма как да посрещнеш появата на малкото човече – количка, креватче, матрак, спално бельо, шкафче/гардероб, столче за кола и дрешки.

Б) Препоръчителен списък – в него би могла да включиш вещите като слинг/раница, шишета, помпа за кърма, повивалник, шезлонг, стерилизатор.

Покупки

След като разполагаш със списък с вещи и с бюджет, би могла да започнеш да пазаруваш. Освен ако не си от суеверните дами, бих те посъветвала да стартираш тази дейност още от средата на бременността си. По този начин ще можеш всеки месец да закупуваш по една задължителна вещ и при финансова възможност - по една препоръчителна според разбиранията си и начина си на живот. Така няма да утежниш бюджета си и да изпаднеш в паника преди раждането. В случай че държиш някои от стоките да са нови, а не разполагаш със средства, би могла да кандидатстваш за стоков или паричен кредит от БНП Париба Лични Финанси. Също така можеш да закупиш част от вещите от други родители или да ги набавиш от приятели.

Прегледи и лекарства

Предвиди си достатъчно средства за ежемесечните прегледи, лекарства и витамини, за да бъдеш спокойна през цялата бременност.

Baby shower party

В днешно време е супер модерно събитие. Освен, че можеш да си поприказваш с приятели и близки, би могла да направиш списък с подаръци, които да получиш от своите гости.

В случай, че вече разполагаш с всичко необходимо, спокойно би могла да ги помолиш за ваучери за пазаруване, с които без проблем можеш да закупиш памперси, козметика и разни дреболии и аксесоари, необдодими за появата на малкото човече.

Багаж за болницата

Задължително си избери болница и проучи какво ще ти бъде необходимо при престоя в нея за теб и за бебето и си потготви предварително чантата с багаж в края на осмия месец.

Раждане

В деветия месец не купувай нищо. Предвиди си средства за раждането и джобни пари за болницата, почерпка на лекарите и изписването.

Успех!

Добрияна Караджова

Здравей, аз съм Добрияна Караджова

Здравей, аз съм Добрияна Караджова

Работя в компанията малко повече от две години в отдел Телепродажби като кредитен консултант.


Как управлявам финансите си?

Управлявам финансите си с внимателно и предварително месечно и годишно планиране на бюджета си – както личния си, така и този на цялото семейство.

Още мои публикации