Лични финанси

Безопасно пътуване за кредитната ти карта

Публикувано на 6 декември 2018 от Валентина Райнова

Безопасно пътуване за кредитната ти карта

Осигури си спокойно пътуване с нашите съвети за финансова сигурност на път.

Напускането на държавата обикновено е свързано с приятни емоции, но и известно притеснение.
Кредитната карта е безценен финансов инструмент, когато планираш пътуване. С нея лесно и бързо можеш да си купиш самолетни билети, да резервираш хотел (или направо да си го платиш), да купиш предварително билети за различни културни забележителности и мероприятия, както и да си осигуриш кола под наем. И всичко това още преди дори да си пристигнал.
От друга страна, да я загубиш или да ти я откраднат, когато си на път, може да е неприятно преживяване.

Понеже е един от най-предпочитаните методи за плащане, понякога се случват опити за измами. Всъщност кредитната карта е по-безопасна  от дебитната карта и парите в брой, но все пак и тя може да бъде открадната. За да ползваш без притеснение кредитната си карта в чужбина и да си подготвен, предлагаме ти тези пет практични съвета.

Снимай важните неща

Нямаме предвид да правиш снимки на културни паметници и красиви фонтани. Препоръчваме ти обаче да снимаш кредитната си карта преди да заминеш. Добра идея е да снимаш всички по-важни документи, които взимаш със себе си на път. Така ще имаш тяхно копие в случай на нужда.

Предупреди банката

Не споделяй само с приятели и роднини къде ти предстои да пътешестваш - предупреди и банката си. Така тя няма да блокира картата ти, понеже не знае, че именно ти се опитваш да изтеглиш пари от банкомат в Осло. И като споменахме банкомат...

Запиши си важните номера на хартия

Това е ценен съвет не само за кредитната ти карта, но и за пътуването въобще. Винаги си прави списък на важните телефонни номера, които биха ти потрябвали, ако нещо неприятно се случи. Включи в списъка близки роднини, посолства и други институции. Непременно включи в списъка си и номера за спешни случай на банката си. Не записвай номерата в телефона си, защото и той може да бъде откраднат. По-добре заложи на сигурно с листче някъде в багажа. Да, винаги можеш да провериш номерата онлайн, но това би отнело време, а и списъкът ще ти даде чувство за сигурност.

Тегли внимателно

Ако планираш да плашаш с пари в брой и трябва да изтеглиш от банкомат, винаги избирай машини, които са около или вътре в банка. Избягвай да теглиш от банкомати, които са в популярните туристически зони или на много оживени места. Банките обикновено имат стабилна охрана и наблюдават периметъра, така че можеш да разчиташ, че теглиш от безопасно място.

Не на едно място

Поговорката „не слагай всички яйца в една кошница“ е изключително подходящ финансов съвет. Особено когато става дума за пари в брой и кредитни карти. Портмонето ти може и да е най-удобното място да държиш всички средства за разплащане, но ако го загубиш или бъде открадното, оставаш без резервен план. Ето защо ти препоръчваме да държиш поне една карта (а защо не и всичките си карти, ако имаш повече от една), отделно от парите си.

Кредитната карта толкова улеснява пътуването ти, че няма как да я оставиш вкъщи. Тя спестява чакането на опашка за купуване на валута и притесненията да носиш голямо количество пари в брой. С нея е много по-лесно да плащаш навсякъде: в магазини, ресторанти, музеи и много други. А с тези пет прости съвета не само ще се чувстваш в безопасност, но ще си и подгтовен за всякакви ситуации.

Ако все пак се случи нещо с кредитната ти карта от БНП Париба Лични Финанси, веднага се свържи с нас на 0700 11 811, за да я блокираме и да предотвратим неправомерното ѝ използване.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации