Лични финанси

7 стъпки, с които да подготвиш автомобила си за зимата

Публикувано на 6 ноември 2015 от Янита Минкова

7 стъпки, с които да подготвиш автомобила си за зимата

Проверката на автомобила преди „голямата“ зима е разумен начин да избегнеш евентуално неудобство от закъсване на пътя или неочаквани разходи за ремонт.

Препоръчваме ти следните девет стъпки за зазимяване на семейния автомобил:

  1. Провери дали акумулаторът е максимално зареден и ако е отслабнал, го подмени. Студеното време и ниските температури може да му се отразят неблагоприятно.

  2. Направи проверка на охладителната система и ако е необходимо, долей или подмени антифриза.

  3. Увери се, че нагревателите и чистачките работят правилно. В случай, че не са в изправност, по-добре ги смени с нови, подходящи за зимни условия. Течността за чистачки също трябва да бъде подменена с такава, която не замръзва при ниски температури.

  4. Едно от най-важните неща е подмяната на летните гуми със зимни, които имат по-дълбоки грайфери и по-добро сцепление при хлъзгав път. Ако пътуваш често и на дълги разстояние е добре да проверяваш налягането в гумите веднъж седмично.

  5. Провери количеството на маслото и дали маслените филтри са в изправност. Замърсяването им през зимата може да доведе до нежелани проблеми. Кажи на техника си да провери въздушните и трансмисионните филтри.

  6. Направи проверка на спирачките и се увери, че спират еднакво. Погледни и нивото на течността им. Изправността на спирачната система е една от най-важните за безопасно шофиране през зимата. Спирачките са и едно от най-важните неща, които трябва да провериш, ако избираш нов автомобил.

  7. Провери изправността на всички светлинни пътепоказатели – предни фарове, странични габарити, аварийна мигаща светлина, задни габарити, стоп фарове и светлини при паркиране. Както и тези в купето и по таблото за управление.

Екипирай автомобила си със задължителните принадлежности при зимни условия като: вериги за гумите, рогозки за сцепление, лопата за сняг, четка за сняг, стъргалка за лед, течност за чистачките, чанта за първа помощ.

Според някои специалисти зимата е изгоден момент и за покупка на нов автомобил. Масово хората купуват през лятото и есента и тогава цените са по-високи. През зимата търсенето спада и цените също. Ако планираш да смениш автомобила си или да подариш такъв за предстоящите празници, можеш да го финансираш със специализираните ни потребителски кредити Автокредит 3+ и „Нова“. Освен, че финансираме пълната стойност на автомобила, можеш да получиш и допълнителни средства за разходи като: данъци и такси по регистрацията, ремонтни дейности и други.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации