Лични финанси

7 коледни съвета за пазаруване

Публикувано на 8 декември 2016 от Кристиана Банкова

7 коледни съвета за пазаруване

Коледните празници са свързани с много разходи за всички. Ето защо подготвихме няколко съвета, с които да посрещнеш новата година финансово стабилен.

Задай бюджет на разходите си по Коледа

Първа стъпка е да изготвиш бюджет за коледните си разходи. В него опиши не само сумата за подаръци, която мислиш да отделиш, но и за допълнителните – храна, напитки и забавления. Така получилото се разпределение прибави към месечния си бюджет, за да можеш да следиш разходите си. Опитай се да не се изкушаваш от близки и приятели и да правиш допълнителни харчове извън определения от теб бюджет.

Използвай спестяванията си разумно

Увери се, че можеш да финансираш допълнителните си разходи. Помисли внимателно, колко от спестяванията си можеш да използваш и няма ли да е по-изгодно да се възползваш от потребителски кредит, с който да финансираш коледното пътуване или по-големите подаръци. Така ще разсрочиш плащанията си напред във времето и няма да натовариш месечния си бюджет.

Използвай карти за намаления и отстъпки

Много магазини вече предлагат клубни карти и ваучери за намаления. По Коледа използвай тази възможност, за да спестиш някой и друг лев. Провери в кои магазини можеш да се възползваш от такива отстъпки и намаления, за да купиш оттам подаръците или да напазаруваш за коледната трапеза.

Изплащай задълженията си по кредитната карта навреме

По празниците често можеш да се увлечеш в пазаруване с кредитната си карта. Тя е много удобно средство, с което да покриеш разходите си по коледната подготовка. Картата ще ти служи добре, ако я използваш разумно и погасяваш навреме изразходваната сума.

На лов за намаления

В края на декември много търговци правят изгодни оферти и намаления. Възползвай се от тях и не бързай да пазаруваш преди да проучиш цените на избраната от теб стока, дори това да означава да купиш някои подаръци в последния момент.

Пази си касовите бележки

Знаем, че много често изхвърляш касовите бележки от направените покупки, но те съветваме да ги запазиш. С тях можеш да върнеш или замениш импулсивната покупка, направена в бързината.

Дръж финансите си под око

Съветваме  те да наблюдаваш изкъсо месечния си бюджет, особено около празниците. Следи разходите си, за да няма изненади, когато сметките пристигнат в началото на новата година.

Умението да управляваш парите си означава много неща – да живееш спокойно, да успяващ да осъществяваш дългосрочните и краткосрочните си цели, да спестяваш и да реализираш плановете си. Ако искаш да имаш финансова стабилност през новата година, съветваме те да се подготвиш като си съставиш годишен бюджет, който да ти помага през цялата година.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации