Лични финанси

6 невероятни факта за кредитната карта

Публикувано на 26 септември 2017 от Веселина Евтимова

6 невероятни факта за кредитната карта

Кредитните карти са сравнително нови за българския пазар, но са изключително популярни в световен мащаб. Подготвихме шест невероятни факта за тях, с които да те запознаем.

Ето част от тях. В света има над 636 милиона кредитни карти. А всяка секунда се извършват над 10 000 трансакции. В Щатите нямат нужда от причини да имат нова кредитна карта - всяко американско семейство получава по 6 оферти всеки месец.

И баба ти е правила така

В началото на 20-и век във фермерските общества хората преживявали благодарение на кредита си към смесения магазин, заради сезонността на доходите си. Колкото повече се разчитало на земята, толкова по-важен бил кредитът. Управителят на магазина си записвал в големия тефтер кой колко дължи и така продажбите вървели. С нарастването на населението започнало да става по-трудно да се следи кой колко дължи. За да е ясно кой на чия сметка взима кредит, магазините започнали да дават на клиентите карти от картон с номера на сметката.

Сметката, моля!

В не толкова далечната 1950 година, Франк МакНамара, управител на Hamilton Credit Corporation започва да издава членска карта за вечеря в клуба или Diners Club Card. Той се вдъхновява след бизнес среща в известен ресторант в Ню Йорк. Преди срещата, Франк сменя костюма си и оставя портфейла (или поне така се оправдава) вкъщи. Осъзнавайки какво се е случило, той се замисля колко по-лесно щеше да е, ако можеше да използва карта, вместо пари в брой. Не сме сигурни, че картата щеше да е по-удобна, особено ако се беше оказала в забравения портфейл. Все пак Diners Club Card става изключително популярна, въпреки че е можела да се използва изключително ограничено: в 28 ресторанта и два хотела. Още първата година се издават над 10 000 карти, които се превръщат в символ на заможния бизнес елит в Ню Йорк.

Срок на годност?

Не, картата няма да стане отровна след изтичането на срока на годност. Всъщност причините са доста по-практични. Първо, срокът дава още един начин за удостоверяване на собствеността на картата. Второ, банката е подготвена за това кога да преиздаде нова карта. Но най-важното- магнитната лента на самата карта има нужда от смяна. Повечето магнитни ленти не издържат повече от три години употреба.

А всички тези цифри?

Кредитните карти следват алгоритъма на Лун, с който се проверява сумата на числата. Искаш да разбереш как работи? Започни отдясно и удвои всяка втора цифра (2222 става 4242) и след това ги събери. Резултатът трябва да се дели точно на 10. А пък първите две цифри на кредитната ти карта показват и кой я е издал. Ако картата започва с 1 или 2, значи е издадена от авиолиния. Цифрата 3 е за туристически компании или  развлекателния бизнес. Цифрите 4 и 5 са за банките, като 4 е за Visa, а 5 - MasterCard. Карта с 6 е от банка или търговски бизнес.

Желаната кредитна поща

През 1958 година на Джоузеф П. Уилиамс, служител на Bank of America, му хрумва чудната идея да изпрати по пощата 60 000 истински кредитни карти на банката до хора от Фресно, Калифорния. Картите са направени от хартия и имат одобрен лимит от 300 долара. До октомври 1959 година, Уилиамс успява да изпрати над два милиона кредитни карти до още градове в Калифорния.

Банките са от Марс, а жените от Венера

Според последните статистики, жените са по-склонни да забавят плащания, да трупат такси или да плащат само минимума по дължимите суми. Жените били по-склонни да пренебрегват финансовите въпроси като цяло. Когато обаче проучването било проведено сред финансово грамотни собственици на кредитни карти, разликата в половете изчезвала. Защото, без значение от какъв пол си, кредитните карти са тук да помогнат в случай на нужда.
Ако ти стана любопитно, тук може да научиш повече за кредитните карти на БНП Париба Лични Финанси.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации