Лични финанси

5 страхотни приложения как да управляваш бюджета си дигитално

Публикувано на 10 юли 2020 от Мария Христова

5 страхотни приложения как да управляваш бюджета си дигитално

Приложенията за контрол на парите набират популярност и помагат на милиони хора

През последните месеци бяхме принудени да се дигитализираме много бързо – работихме и учихме дистанционно, пазарувахме и се забавлявахме онлайн и дори спортувахме с инструктори в YouTube. Тази тенденция не отмина и управлението на личните финанси. Приложенията за контрол на парите станаха супер популярни и помогнаха на милиони хора да си правят бюджет, да теглят кредити, да плащат вноски и сметки.

Ако вече ползваш подобно приложение, те съветваме да продължиш, защото е много удобно. А ако за теб тези инструменти са новост, сме ти подготвили списък на 5 от най-популярните приложения за управление на личните финанси за iOS и Android.

Mint

Това е едно от най-разпространените приложения за управление на личните финанси. Удобно и лесно е за употреба и с него можеш да проследяваш своите финансови разходи и приходи по всяко време и навсякъде. Единственото, което трябва да направиш, е да свържеш сметките си с акаунта в приложението. То ще се свърже с твоите карти и ще ти показва трансакциите ти, как и за какво харчиш. Най-хубавото е, че можеш да си създадеш свой собствен бюджет и приложението ще те следи дали го спазваш.

Personal capital

Освен че можеш да следиш приходите и разходите си, с това приложение можеш и да управляваш различни активи като акции. Например, можеш да използваш възможностите му за диверсификация или управление на риска – доста полезно, нали? Има и опция, с която можеш да разбереш дали ще постигнеш инвестиционните си цели. Как? Правиш си портфолио с активите си и приложението ще го сравни с пазарните показатели в момента.

Spendee

Обикновено приложенията са направени, за да бъдат използвани от един потребител. Но това може да бъде използвано реално от повече хора – т.е., можеш да си направиш споделен портфейл със своите роднини. Така можете да си споделите разходите, разбира се – и приходите. Трябва само да вкарате сметките на хората, които искате и приложението ще следи и изчислява месечните разходи. По този начин хем ще си спокоен, че и друг следи бюджета, хем пък можеш да „контролираш“ харчовете на останалите от семейството.

Mobills

Това е приложение за финансов контрол, което записва трансакциите ти и ги показва в графики и отчети. Така ти помога да анализираш и следиш умело личните си финанси. Приложението е създадено от двама студенти, на които им омръзнало да остават без средства в средата на месеца и да не могат да си спомнят за какво са харчили – ситуацията, в която попадат милиони хора по света. С помощта на приложението можеш да следиш разходите си, тъй като те ще бъдат разделени на различни категории и пера – за храна, режийни и т.н. Ще виждаш сумата, която ти остава за всяка бюджетна категория до края на месеца и така лесно ще започнеш да се контролираш какво и кога да купуваш.

Prism

Prism е приложение за iOS и Android, което ти позволява да следиш и управляваш всички сметки, които плащаш. Целта е да ти помогне да избегнеш закъснения или пропуснати плащания. Когато дойде време да платиш вноската си, всичко, което трябва да направиш, е да отвориш приложението и ще видиш колко трябва да заплатиш и на коя дата. Това е доста удобно, особено ако имаш повече от един кредит – потребителски, стоки на изплащане и кредитна карта. Трудно е човек да запомни всички дати и суми.

Независимо кое приложение за управление на личните си финанси ще избереш, много бързо ще усетиш ефекта върху бюджета си – ще можеш да контролираш приходите и разходите си и ще знаеш кога за какво си харчил. Така ще започнеш да спестяваш или да си купиш на изплащане нов телевизор или скутер за лятото, защото с добро управление на бюджета вноската по кредита няма да е затруднение.

Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Занимавам се с маркетинг и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам личните си финанси?
Вярвам, че управлението на личните финанси е философия. За да я разбереш напълно, трябва да се потопиш дълбоко.

Още мои публикации