Лични финанси

5 съвета как да избегнеш празничния шопинг стрес за портфейла ти

Публикувано на 27 декември 2017 от Валентина Райнова

5 съвета как да избегнеш празничния шопинг стрес за портфейла ти

Не позволявай на напрежението върху личните ти финанси да помрачи настроението ти преди празницитe.

Знаеш, че не бива да оставяш нищо за последния момент, но често стигаш до тази ситуация.
Затова ти идваме на помощ с няколко съвета как да си спестиш всички главоболия около пазаруване на подаръци, лакомства и планиране на зимни ваканции.

Задай бюджет на разходите си

Първа стъпка е да изготвиш бюджет за разходите по време на празниците. В него опиши не само сумата за подаръци, която мислиш да отделиш, но и тази за допълнителните - храна, напитки и забавления. Резултатът прибави към месечния си бюджет, за да можеш да следиш разходите си. Опитай се да не се изкушаваш да харчиш допълнително извън определения от теб бюджет.

Използвай спестяванията си разумно

Увери се, че можеш да финансираш допълнителните си разходи. Помисли внимателно колко от спестяванията си можеш да използваш или няма ли да е по-изгодно да се възползваш от малък потребителски кредит, с който да финансираш пътуване или по-големите подаръци. Така ще разсрочиш плащанията си напред във времето и няма да натовариш месечния си бюджет.

Използвай карти за намаления и отстъпки

Много магазини вече предлагат клубни карти и ваучери за намаления. Провери в кои магазини можеш да се възползваш от сезонните отстъпки и намаления, за да купиш подаръците или да напазаруваш за празничната трапеза.

Изплащай задълженията си по кредитната карта навреме

По празниците често можеш да се увлечеш в пазаруване с кредитната си карта. Тя е много удобно средство, с което да покриеш разходите си по коледната подготовка. Картата ще ти служи добре, ако я използваш умно и погасяваш навреме изразходваната сума. Не искаш да посрещнеш празниците с голямо задължение по нея, нали?

Пази касовите бележки

Често изхвърляш касовите бележки от направените покупки, но по-добре ги запази. С тях можеш да върнеш или замениш импулсивната покупка, която си направил в бързината. Или някой несполучлив подарък.

Умението да управляваш парите си означава много неща – да живееш спокойно, да успяваш да осъществяваш дългосрочните и краткосрочните си цели, да реализираш плановете си и да спестяваш. Ако искаш да бъдеш  финансово стабилен през новата година, те съветваме да се подготвиш като ревизираш старите си финансови навици и си съставиш годишен бюджет, който да ти помага през цялата година.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации