Лични финанси

5 навика, които да промениш заради природата

Публикувано на 28 януари 2020 от Веселина Евтимова

5 навика, които да промениш заради природата

За да се грижиш за природата, трябва да си наясно кои твои навици й вредят или как да преработваш отпадъците си.

Понякога дребните ежедневни неща, които правим, могат да променят заобикалящия ни свят.

Като отговорна компания БНП Париба Лични Финанси се стреми да опазва околната среда и да прави света по-зелен. Грижата за природата е ценност, която споделяме заедно. Вярваме, че това, което правим, има смисъл за всички нас. Затова непрекъснато участваме в различни инициативи като засаждането на гора, събирането на пластмасови капачки и ти помагаме с нашия списък от 5 предмета, които използваме постоянно, но трудно се рециклират и влияят негативно върху природата:

Спрейове

В днешно време използването на деодозоранти под формата на спрейове за всякакви цели е много често срещано. Но макар много добре да знаеш, че са вредни и унищожават озоновия слой, ги използваш! Като свършат обикновено просто го изхвърляш в кофата за боклук, без да се замисляш, че деодозорантите са един от продуктите, които много трудно се преработват. Това ги прави още по-вредни, отколкото си мислиш, че са – затова те съветваме да избягваш употребата им.

Найлонови пликчета

Вече дори и малките деца знаят, че торбичките, които ни дават в магазина за покупки, не могат да се рециклират. Найлоновите пликчета са огромен екологичен проблем, защото се разграждат стотици години и много замърсяват природата.

С цел да се ограничи употребата им, преди известно време се реши да не се предоставят безплатно, а да се заплащат. Европейският парламент въведе забрана за употреба на пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021 г. Въпреки това доста хора продължават да ги използват. Затова търговски вериги ги заменят с хартиени или торбички от плат за многократна употреба.

Ние те съветваме да си носиш със себе си винаги по една платнена торбичка и да се стараеш да ограничиш до минимум употребата на найлона. Друг вариант е просто да използваш такива найлонови торбички, които са направени от рециклат и могат да се преработват. Вече има такива и някои търговски вериги ги предлагат в своите магазини.

Стиропор и изделия, направени от стиропор

Много е лесно – поръчваш храна за вкъщи от кварталното заведение и тя идва в кутия от стиропор. Но замислял ли се, че този материал е много труден за рециклиране и често тези опаковки се изхвърлят в природата? Затова нашият съвет е да избягваш да ги употребяваш.

Кутии от пица

Подобно на стиропорените, кутиите, в които ти доставят пицата, същото са трудни за преработване и рециклиране. Не знаеше това, нали? Причината – за да се изработят, минават през допълнителна обработка, за да не пропускат мазнина.

Наслади се на пицата си на място в ресторанта, вместо да поръчваш за вкъщи.

Картонени продукти

Чаша кафе в картон или пластмаса – това е една от най-често срещаната гледка рано сутрин, но и картонените, и пластмасовите чаши и опаковки са трудни за преработка. Особено тези, в които си взимаш натурален сок или прясно мляко. Затова те съветваме да си носиш термочаша или бамбукова чаша, в която просто да ти налеят напитката или да си купуваш сокове или мляко в стъклени бутилки. Хем ще се грижиш за природата, хем ще се наслаждаваш на любимата си напитка и ще си в крак с модата!

Действай и живей отговорно - разбери повече защо да избереш енергоспестяващи уреди!

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации