Лични финанси

5 летни спорта за всеки бюджет

Публикувано на 26 юни 2018 от Веселина Евтимова

5 летни спорта за всеки бюджет

Лято е! Прекрасно време за спорт. Нека ти помогнем с няколко идеи за лятно раздвижване, като сме ги подредили във възходящ ред според бюджета, който ще ти е необходим за екипировка.

Джогинг

Тичането в парка е полезно за цялостната кондиция, а и е един от най-бързите начини да поддържаш форма. Това е и един от спортовете, който изисква най-малка инвестиция. Трябват ти само маратонки и удобни дрехи. Най-сериозният ти разход ще е за обувки. Съветваме те да не правиш компромис с тях, а да си купиш наистина добри и удобни. Предвиди максимум 200 лева. Разбира се, има и по-евтини варианти, но помисли дали си струва да правиш компромис с удобството и здравето си.

Плуване

Още един бюджетен спорт. Екипировката е бански и шапка, които могат да се купят за около 100 лева. Не забравяй, че при плуването  има и допълнителни разходи. Ако си на басейн, ще трябва да  предвидиш пари за вход (10-20 лева в зависимост от басейна). В делничните таксите за вход са по-ниски, така че можеш да се възползваш от това предимство, ако си в отпуск. Със спестените пари от по-ниските входни такси, ще можеш да се подкрепиш с разхладителна напитка по време на престоя си на басейна.

Трекинг

Много хора предпочитат да отмарят в планината. Дългите преходи са страхотен спорт, който те зарежда с енергия и няма как да не те вкара във форма. Със сигурност ще изгориш излишни килограми след 7 дни ходене по 7-8 часа с 15 килограмова раница.

Тук екипировката вече е доста по-скъпа. Хубава раница от среден клас е поне 100-120 лева. Удобни и здрави обувки са още толкова. За облекло трябва да предвидиш поне 350-400 лева, което включва панталон, яке, шапка, 2-3 блузи от полар. Съветваме те да си вземеш и спален чувал, за да ти е по-комфортно в хижите. За планината предвиди и пари за спане в хижи и храна, ако не си толкова авантюристично настроен и не искаш да носиш палатка и консерви.

Сърф

Морската класика е едно от най-скъпите летни удоволствия. Независимо дали ще избереш класическия уиндсърф или модерния кайт, екипировката не е евтина. И за двата варианта ще трябва да инвестираш по няколко хиляди лева. Тук цената може да варира в широк диапазон в зависимост от марката и класа. Добрата новина е, че ако си начинаещ и все още не си сигурен дали инвестицията си заслужава, можеш да вземеш екипировката под наем.

Дайвинг

Все повече хора се втурват към морските дълбини в търсене на приключения. Това е може би най-скъпият летен спорт – акваланги, неопрени, очила и плавници са само малка част от необходимото. Като добавиш и пътуването до интересна дайвинг дестинация, курсът за първоначална подготовка и гмуркането с инструктор, сумата става много сериозна. Но пък винаги можеш да купиш необходимото на изплащане.

Лятото е време за спорт и забавления. Не губи време в притеснения за финансирането на любимото си занимание, а планирай смело незабравима ваканция. Ако ти трябват средства, винаги можеш да разчиташ на нашите потребителски кредити. И тъй като сме на вълна планиране, ти предлагаме да разгледаш и 5 любими летни дестинации.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации