Лични финанси

5 интересни идеи за разкошен уикенд в планината

Публикувано на 21 септември 2018 от Валентина Райнова

5 интересни идеи за разкошен уикенд в планината

Открий своето свежо, красиво и спокойно място, на което да се откъснеш от натовареното ежедневие и да избягаш от града.

Докато всички се пътуват към морето за един последен летен уикенд, ние ти предлагаме да събереш багажа и да поемеш към планината. Приготвили сме ти пет прекрасни дестинации в България, на които ще можеш да се насладиш на спиращи дъха гледки, да опиташ вкусни традиционни гозби и да се разходиш сред зелените дървета.

Рибарица

Китното село Рибарица се намира в Тетевенската планина на 600 м надморска височина, под връх Вежен, и по протежение на река Бели Вит. Още в далечната 1963 година, селото е обявено за планински климатичен курорт, заради чистия въздух и невероятната природа. От Рибарица може да се тръгне по няколко пешеходни маршрута, включително и до природния резерват Царичина. Може да наемеш чаровна къща и да прекараш колкото време ти е нужно сред тишина и спокойствие. Не пропускай и да се насладиш на топла минерална вода в някой от СПА хотелите в района. За твоята почивка можеш спокойно да разчиташ на своята кредитната карта от БНП Париба Лични Финанси.

Узана

Тази местност в близост до Габрово е със статут на курортен комплекс и предлага омагьосваща гледка. Там се намира и Географският център на България. Узана е най-широката поляна на било в Стара планина, обградена отвсякъде с вековни букови гори и е начална точна на множество планински маршрути. Районът е популярна зимна дестинация, заради осемте си писти, но пък лятото е любимо място на всички, които се занимават със скално катерене и спелеология. А за любителите на културния туризъм, наблизо са архитектурно-етнографски музей "Етъра", архитектурно-исторически резерват "Боженци" и Соколски манастири.

Троян

Разположен по течението на река Бели Осъм, Троян ще спре дъха ти с възхитителна природа. В близост са природните резервати Козя стена, Стенето и Северен Джендем, които са известни със своята уникална растителност и животински представители. Има и красиви водопади - само в резервата Северен Джендем са около 30. Резерватът Стенето пък е богат на пещери и скални образувания с причудливи форми. Можеш да посетиш и Троянският манастир, както и единствения по рода си Музей на народните занаяти и приложни изкуства.

Лещен

Уютното село Лещен е разположено на южния склон на Западните Родопи. То е един от най-автентичните курорти за селски туризъм със своите старинните запазени къщи. В него можеш да намериш атмосфера на Възрожденска България и незабравима гледка на Пирин. Можеш да отседнеш в някоя от запазените старинни къщи. А в съседство е Огняново, което е известно с топлите си извори.

Широка Лъка

Сгушено в Родопите - на 23 км от Смолян и известно с красивите си автентични къщи, селото е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Името му идва от старобългарската дума за "извивка, кривина". Там са родени много от най-известните певци и гайдари. Ако търсиш приключение, разходи се до уникалните пещери наблизо - Дяволското гърло, Ледницата и Ягодинската пещера.

Потопи се в тишината на планината и се наслади на гостоприемството на местните. И не забравяй, че каквото и да избереш, с кредитна ти карта пътуването може да бъде по-удобно и безпроблемно.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации