Лични финанси

5 интересни факта за олимпийските игри

Публикувано на 21 февруари 2018 от Веселина Евтимова

5 интересни факта за олимпийските игри

До края на месеца ще се вълнуваме от Зимната олимпиада в Пьонгчанг в Южна Корея. И за да направим тръпката от спорта още по-приятна, ти подготвихме няколко интересни факта за олимпийските игри.

Факт 1: Най-много медали са спечелили олимпийците на САЩ

Отборът на САЩ е събрал най-много медали от олимпийски игри – близо 2 800 златни, сребърни и бронзови отличия от зимни и летни състезания. Но ако говорим само за зимни олимпиади, на първо място категорично е Норвегия с близо 330 медала. САЩ са на второ място с 5 медала по-малко.

Факт 2: Златният медал не е от злато

Златният олимпийски медал тежи 500 грама, но от тях златото е само 6 грама. Останалото е сребро. Но пък тук важна е символиката на отличието, а не толкова ценните метали. В крайна сметка никой не продава или претопява медалите си.

Все пак, ако някой медалист реши да го направи, по актуални цени на ценните метали ще вземе около 500 долара за медала си. За последен път златните медали са били от чисто злато на Олимпиадата през 1912 година.

Факт 3: Петима спортисти са печелили медали и от летни, и от зимни игри

Да спечелиш медал от олимпиада е връх в кариерата на всеки спортист. Но да го направиш и от зимна, и от лятна - е геройство. От хилядите спортисти, участвали на най-престижния спортен форум досега, само пет са успявали да го направят. А единственият, който притежава злато от двете олимпиади, е американецът Еди Агън, кaто го печели в дисциплините бокс през лятото и бобслей през зимата.

Факт 4: Цветовете на олимпийския символ имат значение

Олимпийското лого, петте преплетени кръга, са измислени от създателя на съвременните игри Пиер дьо Кубертен. Кръговете символизират петте континента, от които са участниците на игрите.

Цветовете на логото също имат важна символика. Те са шест – синьо, жълто, черно, зелено и червено за кръговете и бяло за фона. Избрани са, защото в знамето на всяка държава по света се съдържа поне един от тези цветове.

Факт 5: Първият талисман е представен през 1972 година

Свикнали сме олимпиадите и големите първенства по футбол да имат талисмани. Но тази традиция е сравнително нова. Първият талисман на олимпиада е бил представен за игрите в Мюнхен през 1972 година. Това е бил дакелът Валди. Талисманът на игрите в Пьонгчанг е бялото тигърче Сухоран.

Ако все още не си организирал зимна почивка, предлагаме ти да видиш нашите съвети как да планираш  ски ваканция по-лесно.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации