Лични финанси

5 идеи как да възпиташ млад предприемач

Публикувано на 1 юни 2016 от Янита Минкова

5 идеи как да възпиташ млад предприемач

Предприемачеството е вратата към това да управляваш собствен бизнес и да имаш финансова независимост, основана на собствените ти идеи, ентусиазъм и трудолюбие. Но дали всеки може да се справи с това?

Според много експерти – да, особено ако възпитанието на предприемачески дух започне от детските години. Затова ти предлагаме няколко идеи как да развиеш тези нагласи у детето си и да го научиш, че може да започне да изкарва пари от ранна възраст.

Стимулирай го да твори

Ако видиш, че детето ти има творчески заложби и му се отдава да работи с ръцете си, можеш да го насърчиш като му предложиш да продава част от произведенията си онлайн. Дори и срещу символично заплащане, всяка продажба ще повишава самочувствието му и ще го стимулира да развива уменията си.

Помогни му да се отърве от ненужни вещи

Във всяко мазе, гараж и гардероб е пълно със стари играчки, детски книжки и дрешки, забравени с времето. Можете заедно да ги пуснете за продажба в интернет, като така ще освободите и място в дома си. Но за целите на възпитанието в предприемачество е добре да подбереш стоките за продажба и да определиш цените заедно с детето си. Това ще го научи да не трупа излишни вещи и ще му даде първи уроци в ценообразуването.

Научи го да помага на съучениците си

Не става дума за частни уроци, а за помощ по предметите, в които детето ти се справя добре. Идеята е да го стимулираш да споделя знанията си със съучениците си. Тази сделка може да не е срещу пари, а на бартер. Например, детето ти може да даде помощ по литература, а да получи по математика. Така ще научи основните принципи на натуралната размяна.

Насърчи го да съдейства в отглеждането на деца

„Бейбиситването” е много разпространено на Запад и най-вече в САЩ, но си пробива път и в България. Така че ако имаш по-голямо дете, можеш да го насочиш към тази възможност за изкарване на допълнителни джобни. Така ще подпомогне бюджета си, а и ще се научи на допълнителна отговорност.

Насочи ги към грижа за домашни любимци

Тази опция за допълнителен доход е вариант на гледането на деца, само че става дума за домашни любимци. И не говорим само за разходка в парка, а за цялостна грижа за животното на клиента: хранене, тоалет, водене на лекар и всичко друго, което е необходимо.

И както казахме в началото, добре е уроците по предпиремачество да започнат от рано. Също както и тези за управление на личните финанси.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации