Лични финанси

5 грешки при управлението на лични финанси

Публикувано на 21 февруари 2020 от Валентина Райнова

5 грешки при управлението на лични финанси

Ако в края на месеца се питаш къде изчезна заплатата, значи нещо се е объркало при управлението на личните ти финанси.

5 от най-често срещаните грешки и съвети за избягването им:

Грешка 1. Харчиш пари, без да си правиш бюджет

Обичаш да обядваш с колегите или да пиеш кафе с приятели? На пръв поглед това са дребни суми, които обаче с редовно изразходване намаляват личния ти бюджет.

Решение: Разпредили си парите за месец по пера – за обяд, за кафе с приятели, за заведения след работа, вноски по кредити, разходи за транспорт. Можеш да бюджетираш и по дни – определи си сума за деня и се стреми да не я превишаваш.

Грешка 2. Често взимаш малки заеми от приятели

50 лв. до заплата и ще ти ги върна! Ако често изпадаш в подобна ситуация, то определено имаш проблем с управлението на личните си финанси. Да, сигурно връщаш навреме парите, но така намалява бюджетът ти за месеца. Съветваме те да избягваш т. нар. „бързи кредити“ от приятели.

Решение: Вместо да задлъжняваш на близките си, използвай кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси. С нея разполагаш до 58 дни гратисен период да върнеш разхода си.

Грешка 3. Харчиш за неща, които не използваш

Много хора, без да се усещат, харчат пари за услуги, които не ползват. Например, стъпват във фитнеса веднъж месечно, а си купуват годишна карта или почти не говорят по мобилния си телефон и плащат най-скъпия абонаментен план. Не допускай тази, на пръв поглед, дребна грешка. Оптимизирай разходите си за този тип услуги и можеш да спестиш доста средства.  

Решение: Когато искаш да пестиш, трябва да се лишиш от някои глезотии, но внимателно да прецениш колко и за какво харчиш. Внимателно прегледай за какво харчиш и ще откриеш много възможности да оптимизираш разходите си.

Грешка 5. Живееш от заплата до заплата

Много домакинства живеят по този начин, но така рискуват всеки непредвиден разход да бъде сериозен проблем и да постави пред катастрофа личния ти бюджет. Не допускай тази грешка, а заделяй определена сума от заплатата си.

Решение: Не харчи всичко, което получаваш. Знаем – трудно е да се спестява, но ако започнеш с по-дребна сума, например, 10% и ограничиш някои разходи като излизанията за кафе, ще видиш, че не е толкова трудно. Постепенно ще започнеш да отделяш повече, с времето ще видиш резултатите и това ще ти хареса – повярвай ни!

Ако често се случва да харчиш повече, отколкото получаваш и все не успяваш да спестиш, то имаш нужда да подобриш знанията и уменията си за управление на личните финанси. Направи го с нашите съвети в блога.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации