Лични финанси

4 важни термина за кредитната карта

Публикувано на 19 юли 2017 от Кристиана Банкова

4 важни термина за кредитната карта

Да имаш кредитна карта е голямо удобство. Но за да се възползваш сигурно и удобно от нея, трябва да си запознат с най-важните термини. Затова днес сме ти подготвили кратък речник.

Кредитната карта е полезен финансов инструмент, който ти помага по-лесно да реализираш своите планове. Независимо дали става дума за пътуване, за онлайн покупки или за  да покриеш непредвидени разходи, картата може да ти помогне. А, за да си съвсем сигурен в управлението на личните си финанси когато използваш кредитна карта, е необходимо да знаеш какво означават следните важни термини:

Кредитен лимит

Това е сумата, с която разполагаш по картата си. Тя е предварително определена от издателя на кредитната карта. Това е вид кредит, чието редовно обслужване ти помага да изградиш добра кредитна история.

Месечно извлечение

Това е ежемесечна справка за всички трансакции, които си направил с картата си за 1 месец. В справката ще можеш да видиш всичките си покупки, резервации за почивки, гориво за колата и въобще всеки разход, който си решил да направиш с кредитната си картата. Можеш да получаваш месечното извлечение на електронната си поща или като писмо на хартиен носител в пощенската си кутия. В него ще откриеш информация както за изразходваната сума, така и за минимална дължима вноска и падежна дата, до която трябва да направиш плащането. Съветваме те да не чакаш последния срок за плащане на дължима вноска по кредитна карта, тъй като е възможно да са нужни 2-3 дни за техническа обработка на плащането.

Гратисен период

Това е срокът, за който не се начислява лихва върху използваната сума за покупки на ПОС терминал и интернет трансакции. Това означава, че ако възстановиш цялата сума в този този период няма да се налага да заплатиш никаква лихва. При кредитните карти на БНП Париба Лични Финанси този срок е цели 58 дни. Ако не успееш да погасиш цялата използвана сума, лихва ще бъде начислена само върху остатъка.

Минимална месечна вноска

Минималната месечна вноска е най-малката сума, която трябва да внесеш, след като си използвал кредитната си карта. Тя зависи от това колко пари си използвал от кредитния си лимит. Имай предвид, че тази сума може да се променя в различните месеци в зависимост каква част от лимита си усвоил.

Това бяха 4 важни термина, които трябва да знаеш за кредитната си карта. А ето още полезни съвети за първата ти карта.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации