Лични финанси

4 стъпки за успешна покупка на мотор

Публикувано на 12 август 2019 от Валентина Райнова

4 стъпки за успешна покупка на мотор

Лятото е подходящо време за покупка на мотор - времето е хубаво и можеш да свикваш да го караш на воля и да не се съобразяваш със задръстванията.

Ето няколко полезни съвета как да се подготвиш за покупката на мотор и как да избереш най-подходящия за теб.

Изкарай книжка

Първото условие, за да караш легално мотор, е да изкараш курс и изпит за правоуправление на мотоциклет или скутер. Имай предвид, че „двуколесните“ категории са няколко и трябва да прецениш коя ти е необходима, в зависимост от избора ти на машина.
Съветваме те, ако си начинаещ, да започнеш с мотор до 250 к.с., ако имаш малко повече опит - до 750, а когато придобиеш повече опит - се замисли за голяма машина.

Прецени за какво ще го използваш

Важно е да знаеш за какво ще ползваш машината. Това ще ти помогне и за по-прецизно определяне на бюджета за покупката. Вариант 1 е да имаш мотор за романтични уикенд излизания за кафе с приятелката си. Тогава ти трябва по-евтина машина. Вариант 2 е да бъдеш истински рокер и да използваш мотора ежедневно - на дълги разстояния, извън града или на трудно достъпни места. В този случай ти трябва по-скъп вариант.

Избери си подходящ тип мотор

На пазара има голямо разнообразие от типове мотори за всеки характер и тип каране. Основните са:

Спортни мотори

Това са най-често срещаните модели. С тях може да се развие висока скорост и да се усети адреналина от карането на мотор. Целите са в спойлери, обикновено имат ниско монтирано кормило и високи стъпенки, което ги прави малко неудобни.

Круизъри / чопъри

Класиката в жанра, станала популярна от филми като „Терминатор“ и „Волния ездач“. Тези машини са удобни, красиви и със силен и впечатляващ звук. „Чопърът“ е мечтата на всеки истински рокер. Той е подходящ и за дълго каране, тъй като предните стъпенки са изнесени напред и кормилата са сравнително високи. Това ги прави доста удобни, особено при ниска до средна скорост.

Туринги

Изправена стойка и високи скорости, но в съчетание с удобство и лекота на управлението – това ще получиш, ако избереш туринг модел. Те също са подходящи за дълги пътувания и освен това имат допълнителни екстри като GPS, CD плеър, подгрев на седалки, дръжки и други.

„Голи“ мотори

Интересното им име идва от факта, че този модел мотор няма спойлери. Това ги прави много симпатични и красиви и видът им препраща към моделите от 30-те и 40-те години. Тези мотори са подходящи за начинаещи мотористи и са доста удобни за каране в града.

Определи бюджет

Следващата стъпка, след като си изкарал книжка и си избрал тип мотор, е внимателно да си определиш бюджет. Моторът е дългосрочна покупка и затова не търси най-евтиното. Съветът ни е да се придържаш към „златната среда“.

Обикновено начинаещ моторист може да си намери доста прилична машина за около 3 500 лв. Това ще бъде запазен, не много нов мотор, с малък обем на двигателя, но подходящ за първи стъпки в рокерството. В случай, че искаш много добър флагмански модел, се приготви да похарчиш над 12 000 лева. Цените на новите мотори са високи и, в зависимост от производителя и модела, започват от 15 000-17 000 лева. Топ моделите на най-големите в бранша са над 20 000 лева.

След като си определил бюджет, те съветваме да разгледаш специализираните сайтове и след това да направиш обиколка по мотоборсите. Много е вероятно там да срещнеш двуколесната любов на живота си. Съветваме те при тази обиколка да вземеш и опитен моторист, който да ти помогне за избора.

Финансирай покупката си

Можеш да финансираш покупката със спестяванията си. Недостатъкът на този вариант е, че можеш да останеш без пари за непредвидени разходи или за първоначално обслужване на машината.

Добро и удобно решение за теб е специализирания Автокредит 3+ от БНП Париба Лични Финанси. С него имаш възможност да финансираш покупка на мотор или скутер от 1 500 до 80 000 лева. Можеш да финансираш и допълнителни разходи като данъци, такси по регистрация и ремонтни дейности. Голямо предимство на кредита е, че с него веднага ставаш собственик на мотора лихвата и вноските ще са фиксирани за целия период на кредита.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации