Лични финанси

4 причини следващият ти автомобил да е електрически

Публикувано на 17 септември 2018 от Валентина Райнова

4 причини следващият ти автомобил да е електрически

Все по-често виждаш електрическите автомобили по улиците? А спестява ли ти наистина разходи колата на батерии?

Ако се чудиш дали електрическите автомобили не са поредната мода и дали покупката си заслужава, даваме ти 4 причини да инвестираш в чистата енергия. Въпреки че електрическите автомобили се радват на все по-голямо обществено внимание и мнозина вярват, че в бъдеще всички ще караме такива коли, засега продажбите им в България не са големи. Все още много хора не мислят, че батерията може да замени двигателя с вътрешно горене. Въпреки това всички големи производители на автомобили вече предлагат или са обявили плановете си да предлагат електрически автомобил. Все още първоначалната цена на една кола на батерия е сравнително висока, но пък има предимства. Кои са те? Ако обмисляш да си купиш автомобил, ето ти четири основателни причини да си вземеш електрически: 

Спестяваш от разходите за гориво 

Без значение дали караш на бензин или дизел, горивото е стабилен разход. Според последното проучване на експертите от Блумбърг, бензинът в България е с най-ниската цена в целия Евросъюз, но пък е  най-недостъпен. Цената на А-95 е толкова висока, че средният българин трябва да отдели над 5% от дневната си надница, за да си позволи литър бензин. С електрическия автомобил спестяваш в пъти повече заради по-евтиния ток. 

Друга причина за по-ниския разход е, че електрическия мотор има най-високия коефициент на полезно действие от всички създадени до момента. Бързо сравнение: най-високо ефективните двигатели с вътрешно горене са с КПД от 54%, а електрическите двигатели - 90%. Ако трябва да обърнем разхода на енергия на електромобила в гориво, то 100 км ще се изминават с около 2 литра бензин.  

Плащаш по-малко данъци и такси 

В някои държави можеш да получиш субсидии, за да си купиш електромобил. В България също има финансови облекчения: не трябва да плащаш данък на общината. В големите градове като София, Пловдив, Добрич и още няколко, можеш и да паркираш безплатно в Синя и Зелена зона. Което означава, че можеш да спестиш таксата от годишна винетка за паркиране или ежедневните си разходи, ако работиш в центъра на града. Доста куриерски компании започнаха да се ориентират към електромобилите, за да спестят разходите и от паркиране, освен от гориво. За да паркираш спокойно трябва само да заявиш специалния си еднократен стикер, който показва, че колата не трябва да се таксува.

Харчиш по-малко за поддръжка 

Всеки, който кара автомобил с двигател с вътрешно горене, знае, че поддръжката е свързана с много разходи. Например, на всеки 10 000 км трябва да се сменят масла и филтри. Освен това мога да се повредят толкова много неща: горивна помпа, водна помпа, охладителна система, бутала, цилиндри и други компоненти, които обаче липсват в електромобилите. Ако притежаваш кола на ток, която има батерия и електродвигател, голяма част от тези притеснения отпадат.  

Грижиш се за околната среда 

Електрическият автомобил в момента е най-доброто решение за опазване на околната среда и намаляване на замърсяванията, включително и на въздуха. Ние сме част от една от най-големите финансови групи в Еврозоната - BNP Paribas Group, която активно инвестира в проекти за опазване на околната среда. Част от тази отговорност е и да насърчаваме покупката на електромобили с автокредити.

Електрическите автомобили са бъдещето на транспорта. Независимо дали търсиш употребяван автомобил или нов автомобил, можеш да инвестираш в покупката му. А и не забравяй да вземеш предвид колко от другите разходи можеш да спестиш, особено за гориво и поддръжка. 

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации