Лични финанси

4 насоки за бюджетен избор на хладилник

Публикувано на 27 септември 2016 от Катя Делипавлова

4 насоки за бюджетен избор на хладилник

Рано или късно се налага старият хладилник да бъде сменен. Ето как да избереш нов хладилник без да се охарчиш излишно.

Първо прецени къде ще използваш хладилника?

Има значение дали купуваш хладилник за вилата или за постоянното си жилище. В единия случай можеш да вземеш по-малък уред, който да ти върши работа за уикендите и ваканциите, а в другия ще ти трябва по-голям хладилник и с по-добри енергийни и технически характеристики.

Съвет: За цената на хладилника има значение дали е с горна камера или с фризерни чекмеджета. Няма смисъл да купуваш голям и по-скъп хладилник, ако във фризера ще държиш няколко пържоли и 2-3 торбички лед.

С колко място разполагаш?

Премери точно с колко място разполагаш. Така ще знаеш към какъв тип хладилници да се насочиш. Ако имаш максимум 80 см., е ясно, че модерните side-by-side хладилници не са за теб, колкото и добре да изглеждат.

Съвет: Помисли добре къде ще поставиш хладилника си. Изборът на място е важен както от гледна точка на удобство, така и на енергийна ефективност. Експертите препоръчват да не се поставя хладилник в близост до радиатор, готварска печка или други отоплителни уреди.

Кой модел да избереш?

Съветваме те, след като ще купуваш нов хладилник, той да е с възможно най-добри характеристики, за да ти служи максимално дълго време. На първо място провери енергийния клас. Колкото е по-висок, толкова по-добре, тъй като така ще пестиш от разходите за електроенергия.

Добре е да има система против измръзване, или т. нар. „No Frost”, за да се запазват продуктите свежи по-дълго. Някои нови хладилници имат специални зони за съхранение на плодове, зеленчуци, сирена и колбаси. Те са много полезни за дълготрайно съхранение на свежи продукти.

Съвет: Проучи различните модели на няколко производители, които отговарят на бюджета и мястото ти. В интернет има доста информация, а и винаги можеш да попиташ консултантите в магазина – те са там, за да ти дадат информация и препоръка.

Как ще финансираш покупката – в брой или с потребителски кредит?

Често потребителите избират финансирането на покупките за дома си с кредит, за да разсрочат изплащането напред във времето с удобни вноски.

В случай че решиш да използваш потребителски кредит за покупка на хладилник, е важно да прецениш колко реално можеш да отделиш на месец за изплащането му.

Съвет: Съветваме те да разгледаш и онлайн магазина на търговеца, тъй като обикновено за поръчки през интернет се дават отстъпки от 5-7%.

И накрая, още един съвет, не пести време да обиколиш търговците за бяла и черна техника. Колкото повече модели разгледаш, толкова по-уверен ще си в избора си.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации