Лични финанси

4 грешки, които да избегнеш, когато купуваш автомобил с кредит

Публикувано на 28 април 2016 от Катя Делипавлова

4 грешки, които да избегнеш, когато купуваш автомобил с кредит

Знаем, че когато инвестираш, искаш да получиш най-доброто и то да отговаря на стила и начина ти на живот. А как да предпазиш личните си финанси, когато купуваш автомобил? Като си спестиш тези 4 грешки:

Грешка #1: Избираш първата харесана кола

Няма място за невежество при покупката на кола. Затова не бъди от потребителите, които не проверяват какво купуват и взимат решението на база емоции. Вместо това, след като си избереш марката, модела и годината на желания от теб автомобил, те съветваме да огледаш възможно най-много оферти, за да избереш най-доброто като съотношение цена – качество.

Когато планираш да платиш автомобила си с кредит и все още си на етап избор на оферта, обърни внимание на две неща:

Първо, дали можеш да изтеглиш кредит за цялата цена на колата, без да се налага да правиш самоучастие – това зависи от финансовата институция, която ще избереш.

И второ, дали предлаганата месечна вноска ще е подходяща спрямо месечните ти доходи и няма да наруши стандарта ти на живот.

Грешка #2: Забравяш за допълнителните разходи

Когато изчисляваш необходимата ти сума за покупка на кола, освен покупната цена, включи в сметките си и допълнителните разходи за обслужване, ремонт, ако е необходим, прехвърляне и застраховки.

Това е много важна подробност, особено ако ще финансираш покупката си с автокредит. Провери и какви са възможностите да ти бъде отпусната допълнителна сума за покриването на тези разходи, като част от кредита, който ще ползваш.

Грешка #3: Плащаш за ненужни екстри

Когато договориш с търговеца цената на избрания автомобил, обърни внимание на включените екстри, които увеличават цената му. Имаш ли нужда наистина от тях? Такива могат да бъдат скъпа аудио система, специални джанти или скъпи гуми. Препоръчваме ти да обмислиш внимателно тези допълнителни разходи преди да се съгласиш с офертата.

Грешка #4 Оставяш избора на кредит за накрая

Често човек започва да търси начин за финансиране на покупката си, чак след като е избрал дадена кола. Съветваме те да не чакаш последния момент, а да се подготвиш предварително, за да избереш най-добрия автокредит за теб и бюджета ти.

Това означава да не бързаш с първата оферта, на която си попаднал в интернет или по телевизията, а да събереш няколко. Поинтересувай се от всички подробности, като зададеш следните въпроси:

> Трябва ли да плащаш сам част от цената на автомобила?

> Можеш ли да получиш финансиране за допълнителните разходи, свързани с покупката – ремонт, прехвърляне, застраховки?

> Какъв е максималният срок за изплащане и ще ти позволи ли да разсрочиш инвестицията си дългосрочно? Както знаеш, колкото е по-дълъг срокът на изплащане, толкова вноската ще ти бъде по-ниска, а това от своя страна няма да натовари бюджета ти.

> Можеш ли да застраховаш кредита си, така че да си гарантираш неговото изплащане дори в нежелани ситуации?

Купуването на автомобил е един от онези големи проекти в живота, които ще изживееш и реализираш с удоволствие, ако се подготвиш предварително и разумно.

Научи още по темата от статията „Покупка на автомобил: Всичко, което трябва да знаеш“.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации