Лични финанси

Съвети за успешно планиране на зимна ваканция

Публикувано на 28 октомври 2014 от Катя Делипавлова

Съвети за успешно планиране на зимна ваканция

Лятото отдавна свърши, както и отпуските, затова е време да започнем да мислим за зимната ваканция.

Добрата новина е, че през тази година празниците са разположени много благодатно в календара и само с 5 дни отпуск ще можеш да ползваш 16-дневна ваканция от 20 декември до 4 януари. Звучи страхотно, нали?

Това е и възможност за пътуване, която не е за изпускане. Дали ще е в България или чужбина, изборът е твой, но е важно да започнеш планирането отрано, защото така ще си спестиш излишни разходи и нерви.

Първата стъпка е да определиш бюджета за ваканцията си

Или това означава  каква сума си готов да похарчиш. Така ще знаеш какво можеш да си позволиш – дали луксозно пътуване в чужбина или по-скромна ваканция в уютен планински хотел. В този първоначален бюджет трябва да включиш базови разходи като: път, настаняване, храна и джобни. След това, в зависимост от парите, с които разполагаш, можеш да определиш и дестинацията.

Планирай транспорта

... със самолет

Ако си решил да пътуваш със самолет, резервирай билетите колкото е възможно по-рано. Така ще се възползваш от по-ниски цени, а и ще си спокоен, че имаш осигурен транспорт. Добре е да избереш дни за пътуване, които не са през уикенда или близо до големи празници, тъй като тогава пътуват по-голям брой хора, а това води и до поскъване на цените на билетите.

Повечето авиокомпании, особено ниско тарифните, предлагат възможност за резервация през интернет. Това е добър вариант не само защото е по-евтино, а и по-бързо.

При резервацията на самолетен билет е важно освен цената да провериш и:

  • Колко е допустимият багаж. Така ще знаеш колко можеш да вземеш с теб без да плащаш допълнителни такси.

  • Точните часове за чекиране. Ако случайно си изпуснеш полета, ще трябва да чакаш доста за следващия, а и ще ти се развали празничното настроение.

  • На какво разстояние е летището от хотела. В случай, че няма да те чака приятел, ще трябва да предвидиш и пари за трансфер. Един съвет от нас – ако летиш до голяма европейска столица, провери разписанието на влаковете или метрото. Обикновено те са на цени близки до автобусите, предлагани от превозвачите, но стигаш много по-бързо, тъй като няма опасност да попаднеш в задръстване.

... или с кола

Ако си избрал да пътуваш с кола в България, организацията е лесна – гориво, винетка, зимни гуми, карта/навигация и си готов.

Но, ако ще шофираш зад граница, е необходимо малко проучване. Най-напред сметни парите за гориво според разхода на автомобила си. Провери за цените на винетките и магистралните такси в страните, през които ще преминаваш. Направи си и точна сметка дали  ще успееш да изминеш цялото предвидено разстояние наведнъж или ще трябва да планираш и допълнителна нощувка. Ако имаш възможност, си купи и GPS навигация – няма да ти е излишна, а и картите за Европа обикновено са много точни.

Резервацията

Цените на хотела са доста по-ниски, ако направиш резервацията по-рано. Отстъпките за ранни записвания понякога са до 50%. Някои хотели предлагат и бонус нощувки към основните, например, ако резервираш 3 нощувки, 4-та ще е безплатна. Също така разгледай и сайтовете за колективно пазаруване. Там се предлагат оферти за екскурзии и почивки на много по-ниски цени от туристическите агенции. Интересът към този вид пазаруване става все по-голям и туроператорите предлагат намаления чрез тези сайтове, за да достигнат до повече хора.

Ако си решил да ходиш на ски в чужбина, а дори и в българските курорти, е добре да провериш  дали хотелът се намира близо до пистите и дали има осигурен трансфер до лифт зоните. Също така какви са цените на картите за съоръженията и за наем на ски екипировка, ако си решил да не носиш собствената.

Финансирането

След като си готов с бюджета и избора на дестинация, ще трябва да осигуриш парите за пътуването. За това има няколко варианта:

  • Да използваш спестени пари. Важно е да не харчиш цялата сума, а да заделиш и за непредвидени ситуации.

  • Да използваш кредит. Така, от една страна, ще можеш да разпределиш разходите за ваканцията напред във времето, а от друга – ще разполагаш със спестяванията си. Ако се спреш на този вариант, можеш да се запознаеш и със съветите ни за изгоден потребителски кредит.

Каквато и дестинация да избреш, не забравяй да вземеш със себе си и доброто си настроение.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации